Povećaj veličinu slova Vrati na prvobitnu veličinu slova Samnji veličinu slova štampaj štampaj
 

Pošalji prijatelju

18. 01. 2017.  - Autor: newsweek.rs

CIA DOKUMENTA OTKRIVAJU Titova strategija za Sovjetski savez: Agresori će platiti strašnu cenu!

Newsweek Srbija predstavlja priču o izveštaju CIA, vezanom za Titovu strategiju obuzdavanja Sovjetskog Saveza

CIA DOKUMENTA OTKRIVAJU Titova strategija za Sovjetski savez: Agresori će platiti strašnu cenu!

Američka Centralna obaveštajna agencija (CIA) postavila je na internet 12 miliona stranica sa kojih je skinuta oznaka tajnosti. U ovim dokumentima, na više mesta spominje se Jugoslavija i njen lider Josip Broz Tito.

Newsweek Srbija predstavlja priču o izveštaju CIA, vezanom za Titovu strategiju obuzdavanja Sovjetskog Saveza

 

* * *


Ni jedan od ostarelih komunističkih lidera nije bio predmet više prismotre i čekanja od strane Kremlja, nego što je to bio jugoslovenski predsednik Josip Broz Tito. Sovjetska hijerarhija se očigledno nada da će iskoristiti Titovo opadanje kako bi povratila svoj uticaj nad ovim strateški važnim balkanskim utvrđenjem.

Ali stari partizan - trn u šapi ruskog medveda već skoro tri i po decenije njegove vladavine - možda je uspeo da rasprši velike nade Kremlja po poslednji put. Nekoliko tajnih izveštaja američkih obaveštajnih službi opisuju državni aparat koji je Tito uspostavio tokom prethodnih desetak godina ne bi li sprečio sovjetsku dominaciju nad Jugoslavijom nakon njegove smrti. Ako se njegovi planovi ostvare, a američki analitičari smatraju da postoji dobra šansa da hoće, odmetnički komunistički vođa daće svojim starim protivnicima u Moskvi jedan posthuni prst u oko.

Srž Titovog velikog plana je osiguravanje da Kremlj, u strahu od prevelikih gubitaka, ne preduzme avanturu kakvu je preduzeo u Avganistanu. To bi, prema Titovom mišljenju, trebalo da bude dovoljno da odvrati sovjete.

Profimedia, Josip Broz Tito i Nikita Hruščov

Foto: Profimedia, Josip Broz Tito i Nikita HruščovU jednom tajnom izveštaju, pripremljenom od strane Odbrambene obaveštajne službe, Titova strategija je analizirana na sledeći način: "Tito je nastavio da vodi politiku dvoličnu politiku prema SSSR... koja oslikava osetljivost sovjetskih interesa u Jugoslaviji, a ne ugrožava jugoslovenskui nezavisnost. Tito, čini se, želi da izbalansira zavisnost od stranog naoružanja koje dobija od SAD i SSSR. Istovremeno, jugoslovenska vojska vežba... i očito reklamira svoje sposobnosti da odbrani domovinu".

Prema strogo poverljivom izveštaju CIA, Jugosloveni su svoje brige u jednom trenutku direktno izneli ambasadoru SAD u Beogradu. "Visoko rangirani oficiri rekli su američkom ambasadoru da je Jugoslavija zainteresovana za veću vojnu saradnju", navodi se u izveštaju. "Jedan oficir pokušao je da ublaži povremene tvrdnje režima da je Zapad pretnja za Jugoslaviju, nazvavši ih političkim manevrisanjem".

Što se tiče efekta Titove strategije na Kremlj, u analizi DIA piše: "Ovakva pažljiva orkestracija jugoslovensko-sovjetskih odnosa od strane Tita verovatno smanjuje verovatnoću tajnog sovjetskog mešanja u Jugoslaviju, ali ne i sovjetsku želju da utiče na događaje tamo".

Profimedia, Josip Broz Tito

Foto: Profimedia, Josip Broz TitoEvo kako su odbrambeni eksperti procenili šanse za sovjetsku dominaciju nakon Titove smrti: "Bez Tita kako zvezde vodilje, Sovjeti očekuju veću meru uspeha... ali mi procenjujemo da: 'jugoslovenska federacija će preživeti uprkos unutrašnjih problema koji joj ozbiljno prete'; 'Sovjetski savez verovatno neće izvršiti invaziju na Jugoslaviju, a jugoslovenska vojska će poslužiti kao efektivan i možda glavni faktor jedinstva'.

Tokom poslednjih godina, Tito je vredno radio na jačanju nacionalnih vojnih kapaciteta. Njegov uspeh u ovom krucijalnom poduhvatu procenjen je u dokumentu američke obaveštajne službe čiji je naslov "Jugoslovenska strategija je da agresori plate strašnu cenu".

Stajaća vojska i vazdušne snage Jugoslavije brojhe 250.000 ljudi, koje prati još oko milion obučenih rezervista, poznatih kao "teritorijalci". Američki obaveštajni analitičari rekli su o rezervistima sledeće: "Jugoslovenski sistem odbrane stavlja važan akcenat na teritorijalne snage, odnosno na nacionalne partizanske snage... organizovane i obučene na lokalnom nivou. Teritorijalne snage, proizašle iz zabrinutosti Jugoslavije oko sovjetske invazije Čehoslovačke 1968., sastavljene su od muškaraca i žena.... Nacionalni odbrambeni zakon iz 1968, ojačan merama iz 1974, obavezuje svakog građana na opdgovornost da se opire stranom napadaču.... Vlada i vojska koriste svaku priliku da pokažu kako će napad na njihovu zemlju uvesti potencijalnog agresora u dug i krvav konflikt".

Profimedia, Josip Broz Tito

Foto: Profimedia, Josip Broz TitoKremlj je pažljivo posmatrao kako ova partizanska mreža nastaje. I dok su Sovjeti javno ismejavali stvaranje ovih gerilskih snaga, u obaveštajnim izveštajima se navodi: "Beograd je oštro kritikovao Moskvu zbog umanjivanja partizanskih uspeha". 

Građanin vojnik će biti druga linija jugoslovenske odbrane. Tajni izveštaj SAD objašnjava kako je Tito zamislio odbranu zemlje tako da "počiva na regularnoj vojsci, koja će se boriti sa neprijateljem na granicama i usporiti napredak dok se teritorijalci ne mobilišu".

Velika falinka partizanskog sistema, rečeno je mom saradniku Bobu Šermanu, jeste to što su teritorijalci slabo naoružani i samo mali broj njih je služio vojsku u prethodnih nekoliko godina. "Opremljeni su prevashodno malim oruižjem, po pravilu starim, koje reguarne snage više ne koriste", naveo je izvor.

Ipak, američki analitičari smatraju da su Jugosloveni opremljeni terenom, tradicijom i temperamentom za vođenje gerilskog rata koji bi ozbiljno omeo Crvenu armiju - kao što su jugoslovenski (i ruski) partizani mučili nacističku mašineriju u Drugom svetskom ratu.

Ključ da se nasleđe nezavisnosti, kojem se Tito nada, nastavi, jeste uređeno preuzimanje vlasti posle njegove smrti i produžetak otpora sovjetskojh infiltraciji. Novi ustav postavio je kompleksan sistem kolektivnog liderstva i aparat Komunističke partije preštimovao tako da se poboljša disciplina. U izveštaju DIA iz 1974. godine navodi se da je Tito očistio vojno vođstvo od sovjetskih elemenata, i da će moć preći na njegova dva zamenika posle smrti. Oni donose odluke pored Titovog kreveta, od kada se ostareli partizan ponovo razboleo.

Tagovi

Nema komentara.

Ostavi komentar

antiRobotImage

Anketa

Možete li da zamislite život bez Android telefona!?

Ma kakvi, ne znam gde mi je glava ako mi telefon nije pri ruci!

Ne, previše sam se navikao na sve mogućnosti koje moderni telefoni pružaju!

Naravno da mogu, ni nemam takav telefon, niti mi treba!

Uspaničim se čim mi se baterija isprazni, zavisan sam od svog smart telefona!

Nemam telefon uopšte!

Rezultati