Povećaj veličinu slova Vrati na prvobitnu veličinu slova Samnji veličinu slova štampaj štampaj
 

Pošalji prijatelju

19. 01. 2017.  - Autor: nedeljnik

Tajni dokumenti CIA: Kako se Tito razvodio od Jovanke i kako je propao posao veka sa "Super galebom"

Možda najzanimljiviji među objavljenim dokumentima - van onih vezanih za bivšu Jugoslaviju - su i dokumenti nastali za tzv. Stargate programa u sklopu kojeg se istraživalo vidovnjaštvo i šesto čulo, a koji između ostalog uključuju i testiranja provedena na vidovnjaku Uriju Geleru iz 1973. godine

Tajni dokumenti CIA: Kako se Tito razvodio od Jovanke i kako je propao posao veka sa "Super galebom"

Američka Centralna obaveštajna agencija (CIA) objavila je preko 800.000 dokumenata na više od 12 miliona stranica sa kojih je skinuta oznaka tajnosti.

Iako je s većine dokumenata oznaka tajnosti skinuta još sredinom 90-ih godina prošlog veka, javnost je jako teško dolazila do njih.

Mnogi od ovih dokumenta imaju cenzurisane delove, ali se iz njih može saznati i šta je sve CIA znala i o situaciji u bivšoj Jugoslaviji, Josipu Brozu Titu, ustašama, ...

Objavljeno je oko 300 deklasifikovanih dokumenata o ratu na prostoru bivše SFRJ, a među njima je i dokument u kojem piše da su neophodne sankcije usmerene na Srbiju i međunarodna intervencija kako bi se sprečila dalja eskalacija nasilja. U drugom dokumentu se navodi kako je Hrvatska zaobišla embargo na oružje i od kraja 1991. godine nabavila oružje vredno više stotina miliona dolara od država sa Zapada , ali i od Rusije, Belorusije, Bugarske...

U dokumentima koje je CIA objavila na sajtu mogu se naći podaci o različitim temama, poput nacističkih ratnih zločina, eksperimenata "kontrole uma", uloge CIA u zbacivanju vlada Čilea i Irana...

O Super galebu

Bivša SFRJ je u Ameriku mogla da izveze avione G-4 vredne 10 milijardi dolara, što je opisano kao "posao veka", ali je on propao. Jugoslovenska državna firma SDPR i "Dženeral dinamiks" imali su predugovor o proizvodnji oko 5.000 aviona G-4 poznatog i kao "Super galeb", ali do realizacije nije došlo zbog rata koji je počeo 1991. godine.

Dokumenti CIA pokazuju da je ta agencija još 1981. godine imala sve važne informacije o ovim avionima.

U dokumentu naslovljenom "Prvo posmatranje jugoslovenskog G-4 Super galeba", navode se sve glavne karakteristike ovog aviona i upoređen je sa drugim jugoslovenskim letelicama kao što su G-2A Galeb i Soko Orao.

O ustašama i hrvatskom separatističkom problemu

CIA je 1972. godine napravila opširan izveštaj o terorističkim akcijama ustaša, kao što je ubistvo Jugoslovenskog ambasadora u Švedskoj 1971. i govori o rastućem problemu koju su u SFRJ izazvali hrvatski separatisti. U drugom dokumentu iz 1948. godine piše se o velikom broju ustaša koje su pobegle u Argentinu nakon Drugog svetskog rata.

O Titu: Transfer srpskih fabrika u Sloveniju i Hrvatsku, ko su mu savetnici, zašto se razveo...

O Josipu Brozu Titu CIA je objavila više hiljada dokumenata, tu se nalaze mnogobrojni intervjui, analize njegove politike i detalji iz privatnog života. Tu su, između ostalog navedene informacije o transferu srpskih i crnogorskih fabrika u Hrvatsku i Sloveniju. U izveštaju CIA piše da je 1955. godine došlo do neslaganja između srpskih i crnogorskih lidera sa jedne i slovenačkih i hrvatskih sa druge strane zbog planova o premeštanju fabrika. Zato je Tito "odložio pripreme za transfer srpskih fabrika u interesu jedinstva partije", ali je bilo očigledno da je "podržao Slovence i Hrvate". Ovo na neki način potvrđuje tvrdnje da je oko 70 fabrika kasnije ipak premešteno iz Srbije.

U dokumentu naslovljenom "Titovi savetnici" govori se o tome kako se on 1955. godine više okrenuo privatnom životu, zbog čega nije mogao da lično nadgleda sve aspekte vlade, pa se okrenuo brojnim savetnicima. CIA se podrobno bavila i odnosima Tita i Moskve i mogućim razlozima njihovog pogoršanja.

U jednom komentaru se govori o tome kako teče razvod Tita i Jovanke Broz i spominje se kako je ona optužena da se mešala u državne poslove što je mogući uzrok razvoda.

Sprovedena testiranja na vidovnjaku

Možda najzanimljiviji među objavljenim dokumentima - van onih vezanih za bivšu Jugoslaviju - su i dokumenti nastali za tzv. Stargate programa u sklopu kojeg se istraživalo vidovnjaštvo i šesto čulo, a koji između ostalog uključuju i testiranja provedena na vidovnjaku Uriju Geleru iz 1973. godine.

Iz rezultata je vidljivo kako je Geler bio sposoban delomično da replikuje crteže koje su agenti crtali u susednoj prostoriji. Zaključak testiranja bio je da Geler pokazuje "paranormalne perceptivne sposobnosti i to na uverljiv način".

Do sada im se moglo pristupiti sa 4 kompjutera

Drugi zanimljivi dokumenti su, na primer, svedočanstva o letećim tanjirima i recepti za nevidljivo mastilo. Iako je dobar deo ovih informacija javno dostupan od 1990-ih, do sada je do dokumenta bilo teško doći.

Dokumentima se moglo pristupiti samo s četiri kompjutera u nacionalnom arhivu u Merilendu. Neprofitna organizacija koja se bori za pravo pristupu informacijama "MuckRock" tužila je CIA -u kako bi je naterala da objavi dokumente, a ceo proces trajao je dve godine. Dokumenti se mogu pronaći ovde.

Tagovi

Nema komentara.

Ostavi komentar

antiRobotImage

Anketa

Možete li da zamislite život bez Android telefona!?

Ma kakvi, ne znam gde mi je glava ako mi telefon nije pri ruci!

Ne, previše sam se navikao na sve mogućnosti koje moderni telefoni pružaju!

Naravno da mogu, ni nemam takav telefon, niti mi treba!

Uspaničim se čim mi se baterija isprazni, zavisan sam od svog smart telefona!

Nemam telefon uopšte!

Rezultati