Povećaj veličinu slova Vrati na prvobitnu veličinu slova Samnji veličinu slova štampaj štampaj
 

Pošalji prijatelju

25. 01. 2017.

13 znakova da ste veštica: Nikome ni reči o ovome

Sasvim banalni razlozi u Salemu su značili da je vreme da vas obese jer ste veštica.

13 znakova da ste veštica: Nikome ni reči o ovome

foto: stil.kurir.rs

Između februara 1692. i maja 1693. godine, oko 150 osoba je utamničeno tokom suđenja vešticama iz Salema, nakon što su optuženi da praktikovanje veštičarenje. Na kraju je optuženo 29 osoba, a 19 ih je obešeno.

“Začaranost” stanovnika ovog malenog sela se dugo pripisivala histeriji ili halucinogenom hlebu (kojeg su navodno zahvatile halucinogene gljive), no novi dokazi otkrivaju da su u Salemu svi optuženi bili iz istočnog dela sela, dok su tužitelji bili sa zapadnog.

Meštani koji su živeli u brdima na zapadu i koji su se okupljali u puritanskoj kući su optuživali stanovnike bogatijeg istočnog dela, koji su se zalagali za smenu sveštenika koji je vodio kuću.

Naravno, čvrsti dokazi da je neko bio veštica nisu postojali, pa su često svedočila i deca, a jedno od njih je izgledalo ovako: "Sara Gud mi je jako nasilno povukla glavu prema dole, vezala mi ruke obručem i gotovo me ugušila". Iako čvrsti dokazi o bilo kakvom praktikovanju crne magije i čarobnjaštva praktično nisu postojali, u Salemu su se ipak pratila neka "osnovna pravila" prepoznavanja veštice, a ovo su neka od njih:

1. Žena ste

Još od srednjeg veka, "aspekt ženskog" je povezan s vešticama. Istorija je prepuna dokaza da su hiljadama godina ljudi verovali da su žene sklonije grehu od muškaraca, a grešnik je u ovakvim situacijama bio jasan poštovalac đavola.

2. Jako ste siromašni / ne možete sami da se izdržavate

Siromašni, beskućnici i oni koji su prisiljeni da se oslanjaju na zajednicu za pomoć često su bili optuženi kao veštice. Na primer, Sara Gud, obešena 1692. godine, optužena je da je veštica jer je lutala od kuće do kuće, moleći za hranu.

3. Jako ste bogati / možete sami da se izdržavate

Ako ste odrasla žena i možete finansijski da se izdržavate bez pomoći muškarca, verovatno ste veštica. Svaki pokazatelj da žena može da živi bez pomoći ili nadzora muškarca podizao je uzbunu. Ona bi se najpre izolovala od ostatka zajednice, te eventualno bila uhapšena i dovedena pred sud. Između 1620. i 1725. godine, bogate žene bez muža, braće i sinova, u strahu da ne budu optužene, u većini slučajeva su delile svoje bogatstvo i nakon toga napuštale Salem.

4. Imate jednu ili više prijateljica

Grupa žena bez pratnje muškarca bio je jasan pokazatelj sastanka na kojem se obožava đavo.

5. Posvađali ste se

Važna stvar za pamćenje je ta da je u Salemu bilo ko mogao optužiti bilo koga. I to su upravo i činili. Niko nije morao da vas vidi kako letite na metli da bi vas optužio da ste veštica, dovoljno je bilo da ste se s nekim iz sela posvađali.

6. Jako ste stari ili jako mladi

 Starije žene, udate i neudate, bile su izuzetno osetljive na optužbe. Rebeku Nurse, 70-ogodišnjeg invalida, optužio je komšija s kojim se često svađala. U 71. godini života proglašena je vešticom, te postala najstarija pogubljena žrtva ovih nemilih događaja. S druge strane, Doroti Goode je imala samo 4 godine kada je priznala da je veštica (istovremeno optužujući svoju majku, koja je obešena 1692.). Doroti je provela 9 meseci u zatvoru.

7. Pomažete ženama pri porođaju

Pisac Džoel Soutern napisao je da se Crkva bojala babica u 17. veku zbog njihovog tajnog poznavanja bilja, nezavisnosti i paganskih uticaja, pa je redovno ponižavala i demonizovala njihovu profesiju smatrajući je nečistom.

8. Imate previše ili premalo dece.

Ako imate mnogo dece – vaša materica je pod uticajem magije, ali ako imate malo ili nijedno dete – đavo je prokleo vašu matericu.

9. Ponašali ste se tvrdoglavo i borbeno

Na suđenju Rejčel Klinton, njeni tužitelji su izneli pred sud sledeće: “Zar nije pokazala karakter ogorčene, nametljive, zahtevne žene – možda ukratko, lik veštice? Zar nije psovala, pretila i borila se?”

10. Imate mladež

Mladež se vrlo lako mogao protumačiti kao znak đavola. To je takođe mesto gde se (obično) pas, mačka ili zmija "priključe" na vešticu kako bi joj pili krv. Optužene žene su u nedostatku drugih dokaza često skidali i pretraživali njihovo telo, a kada bi pronašli mladež to je bio “A-HA!” trenutak – dokaz da je veštica.

11. Imate pokvaren maslac ili mleko u kući

U nekoliko izjava tokom suđenja u Salemu su spomenuti pokvareni mlečni proizvodi, te dovedeni u vezu s veštičarenjem.

12. Vanbračni partner

1651. godine, Alis Lake je optužena da je veštica jer je imala vanbračni odnos, i još pri tome ostala trudna. Alis je na kraju priznala da je "kroz ovaj greh sarađivala s vragom", a iste godine je obešena.

13. Prekršili ste bilo koje od ovih pravila

Ovo su samo neka pravila koja su korišćena na suđenjima, a koja su se često iznosila kao dokazi o veštičarenju i zbog kojih se vrlo lako moglo završiti na vešalima:

– Ako ste izvršili preljubu

– Ako ste navodili ljude na druge bogove

- Ako ste silovani (ne ako ste silovali, već silovani!)

- Ako ste posadili više od jedne vrste semenki u polje

- Ako ste dotakli mrtvu svinju

- Ako ste nosili odeću od više vrsta tkanine

- Ako imate "okruglu" frizuru

- Ako imate pletenice u kosi

- Ako ste dopustili veštici da živi…

 

 


Izvor: stil.kurir.rs

Tagovi

Nema komentara.

Ostavi komentar

antiRobotImage

Anketa

Možete li da zamislite život bez Android telefona!?

Ma kakvi, ne znam gde mi je glava ako mi telefon nije pri ruci!

Ne, previše sam se navikao na sve mogućnosti koje moderni telefoni pružaju!

Naravno da mogu, ni nemam takav telefon, niti mi treba!

Uspaničim se čim mi se baterija isprazni, zavisan sam od svog smart telefona!

Nemam telefon uopšte!

Rezultati