Press Online :: Zanimljiva istorija http://www.pressonline.rs/zabava/zanimljiva_istorija/rss.html sr http://www.pressonline.rs/img/logo.png Press Online :: Zanimljiva istorija http://www.pressonline.rs/zabava/zanimljiva_istorija/rss.html Upoznajte braću Harp, PRVE SERIJSKE UBICE IZ AMERIKE koje je istorija, srećom, zaboravila http://www.pressonline.rs/zabava/zanimljiva_istorija/382343/upoznajte-bracu-harp-prve-serijske-ubice-iz-amerike-koje-je-istorija-srecom-zaboravila.html Ukoliko ste fascinirani serijskim ubicama, verovatno ste čuli za Henrija Haurda Holmsa. Dugo je Holms bio prepoznatljiv kao prvi registrovani serijski ubica u Americi, ali to nije sasvim tačno. Iako je bio pionir u toj veštini, braća Harp su ubijala malo pre njega. ]]> Foto:dnevno.rs

Džošua i Vilijam Harper, u svetu kriminala poznati kao "Veliki" i "Mali", počinili su u 18 veku, između 39 i 50 ubistava u Kentakiju, Ilinoisu i Tenesiju. 

Ubice nisu bili rođena braća, ali njihovi očevi jesu bili u srodstvu, pa se par uskoro pročuo kao "braća Harper". 

Tokom Američke revolucije, očevi dvojice monstruma su želeli da se priključe patriotskim snagama, ali su vraćeni pod optužbom da su britanski podanici.  Prema pisanju portala Viralnova, veruje se da tu leži motiv osvete koji je eskalirao u krvavom pohodu njihovih sinova. 

Kriminogeno ponašanje dvojice mladića, započelo je kada su stupili u jednu bandu koja je silovala žene u Severnoj Karolini. Ova grupa je sejala smrt i uništavala imovinu kolonijalnih patriota gdegod da su ih nalazili. Nisu se libili da kidnapuju i siluju maloletne devojčice. 

Godine 1781. sele se u Tenesi, gde su živeli 13 godina. Tada su oteli i sakrili dve žene - Mariju Dejvidson i Suzan Vud.  Njima se od tada gubi svaki trag, a one će postati njihove žene i verni pratioci u ubilačkim pohodima.

Godine 1789.  novi neistražen slučaj ulio je strah kod meštana Tenesija.Telo čoveka po imenu Džonson, pronađeno je u reci sa prorezom na grudima. Šupljina u telu bila je ispunjena kamenjem. Braća su posle optužbe za brutalno ubistvo pobegle u Kentaki. 

Brlo brzo su nastavili sa ubijanjem, a od njihove ruke najpre su stradale još 4 osobe. Uhapšeni su iste godine, a zatim i osuđeni na smrt. Ipak, pobegli su pre pogubljenja i u bekstvu ubili još jednog mladića.

Guverner Kentakija je ponudio veliku nagradu za onog ko uhvati ili ubije zločince. Ipak, Harpovi su bili vešti u skrivanju, a tokom bega su usmrtili još 5 osoba.

 

 

Bežali su zajedno sa svojim porodicama, a u jednoj naizgled bezizlaznoj situaciji pomogao im je Samjuel Mejson, koji će postati njihovo pojačanje. Pljačkali su brodove duž reke Ohajo. 

Bili su toliko nemilosrdni da ih ni druge brojnije i surovije bande nisu mogle oterati.

 

Odlučili su da se vrate u Tenesi, gde su nastavili svoj krvavi pir, sa stravičnim sakaćenjem žrtava. Na putu bezumlja nisu štedeli  žene i decu, a surovost je dostigla vrhunac kada su počeli da kažnjavaju i svoje potomke koji su se žalili zbog zlodelima njihovih očeva. 

Godine 1799. nazire se kraj ovom krvavom tandemu. Jedan od braće je u poteri ubijen, a lov je vodio muž i otac dveju žrtava. 

Mejson i drugi Harper su uhvaćeni 1804. Obešeni su , a glave su im pobodene na kolac, da bi uplašile potencijalne zločince i odmetnike.

]]>
Mon, 20 Aug 2018 22:28:49 +0200 Zanimljiva istorija http://www.pressonline.rs/zabava/zanimljiva_istorija/382343/upoznajte-bracu-harp-prve-serijske-ubice-iz-amerike-koje-je-istorija-srecom-zaboravila.html
UPOZORENJE DRAŽE MIHAILOVIĆA PRED SMRT: Jednog dana kada svi Srbi... http://www.pressonline.rs/zabava/zanimljiva_istorija/383356/upozorenje-draze-mihailovica-pred-smrt-jednog-dana-kada-svi-srbi.html Da li je on sve ovo predvideo? ]]> Prema nezvaničnim saznanjima, kako prenose ostali beogradski mediji, pred samu smrt general Draža Mihailović, vođa JVuOa za vreme Drugog svetskog rata, manje je poznato da je poručio svojim stražarima u neobaveznoj konverzaciji, baš noć pred streljanje: 

"Znam da ne želite da gledate to sutra, ali neka, pustite me da odem na onaj svet. Znaće ljudi jednog dana da procene šta se ovde dešavalo. Verujem u srpski narod i njegovu potrebu za istinom, tako da se ne brinem za sebe. Ali, bojim se, da će jednog dana svi Srbi nestati, bojim se vremena koje dolazi, i onog koje će ceo ovaj zastrašeni svet pojesti. Toga se ja bojim, a ne sebe."

]]>
Mon, 20 Aug 2018 02:07:27 +0200 Zanimljiva istorija http://www.pressonline.rs/zabava/zanimljiva_istorija/383356/upozorenje-draze-mihailovica-pred-smrt-jednog-dana-kada-svi-srbi.html
Drevni spisi pomogli, gde je nauka omanula: Otkrivena zastrašujuća tajna Himalaja http://www.pressonline.rs/zabava/zanimljiva_istorija/383710/drevni-spisi-pomogli-gde-je-nauka-omanula-otkrivena-zastrasujuca-tajna-himalaja.html Do danas se verovalo da razoran zemljotres ne može da ima epicentar u samom vencu Himalaja, a biografija jednog budisičkog monaha promenila je mišljenje naučnika. ]]> Foto:newsweek.rs

Ispod Himalaja spava čitav niz raseda od kojih neki, duž ovog dve i po hiljade kilometara dugačkog venca, mogu da desetkuju milionske gradove u Pakistanu, Indiji i Bangladešu. Nova studija je pokazala da, suprotno prethodnim verovanjima, do razornog zemljotresa i pucanja može doći na bilo kojoj tački planinskog venca, a ne samo na obodima.

Butan koji se nalazi na samim Himalajima do danas nije imao nikakve seizmološke zapise, zbog čega su naučnici odlučili da provere kako je moguće da jedina zemlja koja u celosti leži na vencu nikada nije zabeležila zemljotres.

Pixabay, Himalaji

Foto: Pixabay, HimalajiDok su istraživali šta se dešava sa rasedom ispod Butana, naučnici su sasvim slučajno pronašli biografiju budističkog monaha i graditelja hramova Tenzin Lekpai Dondupa. Naučnici su bili zapanjeni kada su otkrili da se u dokumentu detaljno opisuje snažan zemljotres koji je pogodio region u maju 1714. godine.

Frustrirajuće po naučnike, u biografiji nigde nije navedeno gde je zemljotres tačno udario. Ipak, potpuno druga studija koja je sprovođena u isto vreme, otkrila je da je u periodu između 1642. i 1836. godine došlo do značajnog vertikalnog pomeranja raseda ispod Butana. Kada je autor prve studije Giorgi Hetenji saznao za ovo otkriće, shvatio je da može da odredi tačan epicentar zemljotresa 1714. godine.

Pixabay, Himalaji

Foto: Pixabay, HimalajiHetenji je utvrdio da je razorni zemljotres iznosio 7-5 do 8.5 rihtera i da je otvorio 300 kilometara dugačku novu liniju raseda i tako dokazao da Himalaji ipak jesu podložni zemljotresima.
 

]]>
Thu, 16 Aug 2018 23:56:28 +0200 Zanimljiva istorija http://www.pressonline.rs/zabava/zanimljiva_istorija/383710/drevni-spisi-pomogli-gde-je-nauka-omanula-otkrivena-zastrasujuca-tajna-himalaja.html
Pisma princeze Dajane otkrile pravu istinu: Ovakav je bio život u Bakingemskoj palati http://www.pressonline.rs/zabava/zanimljiva_istorija/387193/pisma-princeze-dajane-otkrile-pravu-istinu-ovakav-je-bio-zivot-u-bakingemskoj-palati.html Siril je kraljevskoj porodici služio više od pedeset godina, a čini se da je Dajana s njim imala poseban odnos. ]]> foto: stil.kurir.rs

Princeza Dajana često je slala pisma slugi iz Bakingemske palate Sirilu Dikmenu s kojim je bila vrlo bliska. Dirljiva pisma u kojima lejdi Di pisala o odnosu između svojih sinova i nekim ličnim problemima u januaru će ići na aukciju, a sada su postala poznata javnosti.

"Viljiam obožava svog malog brata. Sve vreme ga grli i ljubi, a ponekad ne dopušta meni i Čarlsu da budemo s njim", piše princeza.

Kada se Hari rodio, Čarls je bio toliko srećan da ju je "zatrpao" cvećem. Čim je krenuo u školu, mlađi sin počeo je da pravi probleme.

"Dečaci uživaju u školi, iako je Hari stalno u nekim problemima", stoji u jednom od pisama. Naime, Hari je nakon njene smrti nastavio s problematičnim ponašanjem u školi, pa su ga tako uhvatili kako puši marihuanu, a pre desetak godina nosio je nacističku uniformu.

Siril je kraljevskoj porodici služio više od pedeset godina, a čini se da je Dajana s njim imala poseban odnos. U jednom pismu pričala mu je o smrti svoje bake.

"Hvala ti što brineš o mojoj baki. Njena smrt bila je veliki šok za sve nas", pisala je Dajana. Kada je Siril bio bolestan, princeza je često proveravala kako se on oseća.

"Pišem ti ovo kratko pismo jer me zanima kako si. Žao mi je što ti nije dobro. Nedostaješ nam", stajalo je u pismu.

Dikmen je penzionisan kada je imao 65 godina, a pre smrti posetio ga je i Čarls. Umro je pre četiri godine, a pisma su pripala njegovom unuku koji ih sada stavlja na aukciju. Njihova vrednost procenjena je na 15.000 dolara.

]]>
Thu, 16 Aug 2018 00:02:00 +0200 Zanimljiva istorija http://www.pressonline.rs/zabava/zanimljiva_istorija/387193/pisma-princeze-dajane-otkrile-pravu-istinu-ovakav-je-bio-zivot-u-bakingemskoj-palati.html
Džeki Kenedi: Najtužniji ružičasti kostim koji je obeležio istoriju http://www.pressonline.rs/zabava/zanimljiva_istorija/385015/dzeki-kenedi-najtuzniji-ruzicasti-kostim-koji-je-obelezio-istoriju.html Ni nakon tačno pedeset godina od ubistva američkog predsednika Džona Kenedija ne prestaju priče, rasprave i teorije zavere o njegovoj smrti. Prizor njegove supruge u zakrvavljenom ružičastom kostimu duboko se usekao u svest američkih građana i upravo je taj odevni predmet postao trajni simbol navedene tragedije. ]]> foto: superzena.b92.net

Džeki Kenedi još uvek je, baš i u vreme dok je bila američka prva dama, ikona stila čiji se istančan ukus i elegancija ističu kao najlepši primer ženstvenosti i prefinjenosti. 

Kostimi sa suknjom dužine do pola kolena, jednostavni sakoi s tri četvrt rukavima te haljine A kroja bez rukava u kombinaciji s rukavicama koje završavaju iznad laktova, postali su prepoznatljivi komadi takozvanog ‘Džeki’ stila. 

Njen omiljeni dizajner bio je Oleg Kasini, Amerikanac francuskog porekla i porodični prijatelj, no uz njega Džeki je nosila najbolje iz francuske mode – kreacije Živanšija, Diora i Šanela. A upravo je Šanel bio izbor za fatalan dan kada je u Dalasu ubijen Džon Kenedi. 

Milioni ljudi širom sveta, 22. novembra 1963. godine videli su kako u ružičastom kostimu drži crvene ruže i pozdravlja okupljene u luci 'Love Field'. 

Iako je tokom putovanja u Teksasu prilikom silaska iz aviona u luci dobila žute ruže, tog kobnog dana gotovo proročanski je u ruke primila buket crvenih ruža. 

U istom su je kostimu videli kako se vozi osunčanim Dalasom u predsedničkoj limuzini, i u na kraju, kako pokušava da se izvuče sa zadnjeg sedišta vozila nakon što joj je suprug pogođen s tri metka. 

Svaki put kada smo izašli iz aviona tog dana dobila sam žute ruže. U Dalasu sam dobila crveni buket i pomislila - kako neobično. Na kraju je sedište bilo puno krvi i crvenih latica prisetila se kasnije Džeki. 

Kasnije tokom dana Džeki je odbila skinuti kostim umrljan krvlju supruga uz reči: “Neka vide šta su učinili”. U njemu je bila i za vreme polaganja zakletve novog predsednika Lindona G. Džonsona tokom leta od Dalasa prema Vašingtonu u američkom predsedničkom avionu ‘Air Force One’. Kostim se nije prao u međuvremenu, te su krvave mrlje bile jasno vidljive na njenom desnom rukavu.

foto: Getty
foto: Getty

 

Kako je vreme odmicalo, u modnim vodama je počela rasprava o poreklu kultnog kostima. Na kraju je usaglašeno kako je šiven u Njujorku, ali tkaninu i kroj obezbedila je poznata francuska modna kuća Šanel. 

Premda je Džeki jako volela francusku modu, kao prva dama SAD-a želela je da kupuje domaće proizvode, pa je stoga napravljen ovaj modno-politički kompromis. 

Pretpostavlja se da je kostim koštao oko 1000 dolara (što u današnjoj vrednosti valute iznosi preko 7500 dolara). Ovaj najtužniji ružičasti odevni predmet pre putovanja u Teksas Džeki je nosila 6 puta, između ostalog na putovanju u London godinu dana ranije. 

Kostim se danas čuva u Američkom nacionalnom arhivu u državi Merilend gde ga je dopremila Džekina majka, Dženet, oko pola godine nakon atentata. Mrlje od krvi još uvek nisu očišćene, a kostim nije dostupan na uvid široj javnosti. 

Još jedna zanimljivost jeste činjenica da je šešir Džeki Kenedi nestao. Nakon atentata agent tajne službe uručio ga je predsedničkoj advokatici, nakon čega mu se gubi svaki trag.

]]>
Wed, 15 Aug 2018 01:12:38 +0200 Zanimljiva istorija http://www.pressonline.rs/zabava/zanimljiva_istorija/385015/dzeki-kenedi-najtuzniji-ruzicasti-kostim-koji-je-obelezio-istoriju.html
Spavala s kim je htela, imala nameru da ubije Hitlera: Holivud sa šapatom priča o ovoj glumici http://www.pressonline.rs/zabava/zanimljiva_istorija/387491/spavala-s-kim-je-htela-imala-nameru-da-ubije-hitlera-holivud-sa-sapatom-prica-o-ovoj-glumici.html Nije birala da li su muškarci ili žene u pitanju, za nju je seks predstavljao moć. ]]> foto: stil.kurir.rs

Nemačka filmska diva Marlen Ditrih smatra se jednom od najboljih glumica svih vremena, zahvaljujući prvenstvo ulogama u filmovima redatelja koji ju je "otkrio", Josefa von Sternberga.

Rođena 27. decembra 1901. kao Maria Magdalena Ditrih, glumica je odrasla u Berlinu kao mlađa od dve kćerke, majke iz imućne porodice i od oca policijskog poručnika. Otac joj je umro kada je imala 10 godina, a majka se preudala za njegovog najboljeg prijatelja Eduarda von Loscha, koji je umro ubrzo nakon venčanja.

Marlen Ditrih bila je jedna od prvih žena koje su javno nosile pantalone. Od malena je pokazivala zanimanje za pozorište i poeziju, a u školi je učila da svira violinu. Htela je da postane koncertna violinistkinja, ali povredila je zglob pa se posvetila glumi. Prve uloge ostvarila je u pozorištu, a na filmu je debitivala 1922. godine. Na setu upoznaje Rudolfa Siebera, s kojim se venčala u maju 1924.. S njim je dobila jedino dete, kćerku Mariju Elizabet Sieber, kasnije poznatu pod imenom Maria Riva.

Tokom Drugog svetskog rata doselila se u Ameriku i dobila državljanstvo te je potpisala ugovor s Paramount Pictures koji su je plasirali kao odgovor na Šveđanku Gretu Garbo, zvezdu studija MGM.

Imidž fatalne zavodnice

Prvi film kojeg je snimila na engleskom jeziku bio je "Morocco", redatelja Josefa von Sternberga. Iako je jedva znala jezik i imala loš izgovor, ta uloga joj je donela jedinu nominaciju za Oskara u karijeri.

Imidž fatalne žene Marlen je uspela da zadobije i filmom "Plavi anđeo", koji je od nje napravio jednu od najvećih holivudskih zvezda.

Glumačka karijera počela je tonuti nakon što je studio otpustio "njenog" reditelja von Sternerga, s kojima je snimila šest hit filmova. Ubrzo je prozvana "otrovom za bioskopske blagajne" jer su joj se počeli ređati finansijski neuspešni filmovi.

Kasnije je ipak oduševila u filmovima Alfreda Hičkoka i Orsona Velesa.

Ali Ditrih je negovala i karijeru pevačice i zabavljačice. Njen glas zvali su "trećom dimenzijom", a njen bliski prijatelj Ernest Hemigvej smatrao je da Nemica svojim glasom slama srca. Pre međunarodne slave, otpevala je duet s Margo Lion, a pesma je ubrzo postala "lezbejska himna" u Berlinu.

Od pedesetih do sedamdesetih, Marlen je radila kao kabaret izvođačica te je nastupala u pozorištima širom sveta, a od svojih nastupa je zarađivala, za to doba, basnoslovne novce.

Špijun ili izdajica svoje zemlje?

Marlen se nije libila da izrazi politička uverenja te se čvrsto okarakterizovala kao velika protivnica Hitlera i nacističkog režima. Bila je jedna od prvih zvezda koje su plasirale ratne obveznice. Tokom dve turneje za United Service Organizations pevala je za savezničke trupe na prvim linijama. Prema FBI-ju i dalje se sumnja da je na početku rata bila nemačka špijunka.

S druge strane, mnogi veruju da je bila izdajica svoje zemlje te da je očajnički želela pomoći da se porazi Treći Rajh. Ditrih je navodno špijunirala preko Kancelarije za strateške usluge, koji je 1944. godine započeo projekat Musac. Reč je bila o emitovanju muzičke propagande radi demoralizovanja neprijateljskih vojnika.

Njen najveći doprinos ratu bio je podizanje morala vojnika u borbi protiv nacista. Uostalom, njena porodica je i dalje živela u Nemačkoj, pa joj ne bi bilo u cilju da radi kao tajni operativac. Ipak, ona je jedna od najpoznatijih zvezda za koje se veruje da su radile kao špijuni tokom Drugog svetskog rata, a i jedina je na listi koja se na popisu špijuna našla s obe strane.

Htela je "spasiti" Englesku, ali i celi svet

Glumica je obožavala Britance, a prilikom posete Londonu 1936. saznala je da kralj Edvard VIII namerava abdicirati zbog dva puta razvedene Amerikanke Valis Simpson s kojom se hteo venčati protiv volje dvora. Marlen je bila ogorčena što kralj želi da izgubi krunu zbog, kako je rekla, te "obične žene s malim grudima".

Htela je da spase kraljevstvo i da zavede kralja. Pripremala se nedeljama, tragala je za najboljim parfemom i najboljom odevnom kombinacijom kako bi kralju "zavrtela glavu".

"Ovo činim za Englesku, koju oboje volimo. Moramo podneti žrtve," izjavila je Ditrih svom tadašnjem ljubavniku Daglasu Fairbanksu. Plan joj nije uspeo jer, dok se ona "spremala", Edvard VIII više nije bio kralj.

Nakon toga, imala je još jednu suludu ideju. Naime, prema jednoj njenoj biografiji, glumica je ozbiljno nameravala da ubije Adolfa Hitlera.

"Pravila bih se da ga volim, da sam strašno zaljubljena u njega. Čula sam da mu se sviđam, odmah bi mi poverovao," poverila se Marlen Fairbanksu. U Hitlerove odaje nameravala je ući potpuno gola, dok bi joj u kosi bila skrivena otrovana ukosnica. Iako nikada nije ostvarila svoj plan, Fairbanks nije nikada sumnjao da ne bi mogla tako nešto učiniti, jer je bila "dovoljno luda i dovoljno hrabra" za takvo nešto.

Imala je strastvene afere s muškarcima i ženama

To su reči Marlenine kćerke Marie koja je život svoje majke opisala u svojoj knjizi. Iako je bila u braku s rediteljem Rudolfom Sieberom sve do njegove smrti, Marlen je radila štogod je htela. Naime par je srećno živeo u otvorenom braku. Dok je ona "šarala" te imala afere s najvećim imenima književnosti, muzike i filma, Rudolf je bio s dugogodišnjom ljubavnicom Tamarom Matul, s kojom je i odgajao svoje i Marlenino dete, kćer Mariu.

Dietrihina seksualnost bila je "javna tajna" u Holivudu. U Kaliforniji je jedno vreme živela s kubansko-američkom spisateljicom Mercedes de Acostom koja je ostavila Gretu Garbo zbog nje. Posle je imala i aferu s Edith Pjaf, koja joj je ostala jedna od najbližih prijateljica.

Iako su Šveđanka Greta Garbo i Nemica Merlen tvrdila da se nikada nisu upoznale, ljute protivnice su, smatra jedan biograf, imale zajedničku prošlost. Pre nego što su se proslavile u Holivudu, upoznale su se u Berlinu na snimanju jednog nemog filma te su se upustile u strastvenu i kratku aferu koja je, pisao je autor, slomila Garbo.

Prema rečima Marlenine kćerke, glumicu su obožavali jer je bila nesebična ljubavnica koja se brzo prilagođavala potrebama drugih. Navodno je najviše uživala u pružanju oralnog seksa.

"Intimnost kao moć"

"Gledala je Marlona Branda u jednoj predstavi. Nakon što se spustila zavesa, Merlen je pojurila u njegovu garderobu. Iako se nikada nisu upoznali, bez reči je kleknula pred njega i otkopčala mu pantalone," glasi jedna od holivudskih "legendi".

Nakon seksa, Ditrih mu se navodno predstavila i pohvalila ga na predstavi. Na isti način je, pričalo se, upoznala i dramaturga Džordža Bernarda Šoa.

Među njene brojne ljubavnike ubrajaju se i Džozef Kenedi te njegov sin Džozef F. Kenedi, Gari Kuper, Džejms Stjuart, Keri Grant, Džon Vejn, Krk Daglas i Frank Sinatra.

"Spavala je sa svima koje je smatrala privlačnim. Nije joj bila bitna telesna strana seksa. Intimnost je njoj značila moć," ispričao je njen unuk Dejvid Riva, koji je svoju baku naziva "hladnom alkoholičarkom i bulimičarkom".

Optužio ju je da nikada svoju kćerku nije volela te tvrdi da je Mariju silovala dadilja, na što je Marlene rekla: "Suoči se s tim".

Marlen je poslednjih 11 godina provela u svom pariškom stanu zbog straha da je fotografi ne "ulove" u starosti. Sramota je bilo bora, a u poslednjim javnim pojavljivanjima zatezala je kožu lica selotejpom iza ušiju. Iz sigurnosti svog stana, učestvovala je i u dokumentarcu o svom životu ali nije htela da stane pred kameru.

Umrla je 1992. godine u 90. godini života.

]]>
Tue, 14 Aug 2018 02:22:15 +0200 Zanimljiva istorija http://www.pressonline.rs/zabava/zanimljiva_istorija/387491/spavala-s-kim-je-htela-imala-nameru-da-ubije-hitlera-holivud-sa-sapatom-prica-o-ovoj-glumici.html
Muškarci je obožavali, ženama bila uzor: Glumicu uništili alkohol i šizofrenija http://www.pressonline.rs/zabava/zanimljiva_istorija/384617/muskarci-je-obozavali-zenama-bila-uzor-glumicu-unistili-alkohol-i-sizofrenija.html Otac Veronike Lejk je umro u nesreći kada je imala samo 10 godina, a ona je nakon toga postala problematična i uskoro joj je dijagnostikovana šizofrenija. ]]> foto: stil.kurir.rs

Karijera Veronike Lejk je dokaz da je moguće postati legenda za sva vremena, iako nije ostavila preveliki trag u filmskoj industriji. Bavila se glumom nekoliko godina, a postala je jedna od najpoznatijih i najlepših holivudskih glumica svog vremena.

Njena filmska karijera brzo se završila jer jepatila od mentalnih bolesti i alkoholizma i bila je potrešena porodičnim tragedijama. Rođena je u radničkoj porodici pod imenom Konstans Fransis Mari Okelman 14. novembra 1922. godine. Njen otac je umro u nesreći kada je imala samo 10 godina, a ona je nakon toga postala problematična i uskoro joj je dijagnostikovana šizofrenija. Majka se preudala, pa je Veronika dobila očuhovo prezime. Iako su se mnogo selili, ipak su uspeli da se smeste na Floridi na kojoj je, tada kao tinejdžerka, počela da se bavi modelingom i da pobeđuje na takmičenjima lepote.

Zbog Veronikinog uspeha u manekenskim vodama porodica je odlučila da se preseli na Beverli Hils gde je upisala školu glume. Ubrzo se pojavila na filmskom platnu, a nakon nekoliko uloga u nju se zaljubio scenograf Džon Detli. Iste godine par se venčao i dobio ćerku Ilejn.

 

 

Njenu frizuru je vlada htela da zabrani

U to vreme još nije uzela umetničko ime, ali nakon uloge u "I Wanted Wings" njena karijera krenula je uzlaznom putanjom. Potpisala je ugovor s Paramauntom, a sugerisali su joj da uzme ime Veronika zbog svoje izuzetne lepote, a prezime Lejk jer su njene oči bile plave poput jezera.

Pojavila se u "Sullivan’s Travels", a nakon toga njeno ime je odjeknulo Holivudom. Postala je sinonim za lepotu i postala seks simbol tog vremena. Angažmani su se samo nizali, pa je zaigrala u nekoliko tada popularnih filmova u kojima je tumačila lik fatalnih žena i poznata kao jedna od prvih "pin up" devojaka.

Njena frizura postala je planetarno popularna. Taj stil iskopirale su žene širom sveta, a to čine još i danas. Pripadnice lepšeg pola toliko su "poludele" za takozvanom "peek-a-boo bang" frizurom koja je prekrivala jedno oko da je američka vlada planirala da se zabrani jer se bojala da će se radnicama kosa zaplesti u mašine.

Kada se činilo da ništa ne može da je zaustavi, Veronika je doživela još jednu traumu. Naime, kada je bila trudna, pala je na setu i izgubila dete. Skrhana glumica i njen suprug tragediju nisu mogli da podnesu, a ta situacija dovela ih je do razvoda. Osim toga, film u kojem je tumačila nacističku špijunku je u međuvremenu dobio loše kritike, a njena karijera počela je da se ruši.

 

 

Foto: Profimedia

Zbog alkohola su je i uhapsili

Počela je da dobija manje uloge ili pak da glumi u lošim filmovima. Zaigrala je u nekoliko noar krimića, a priče koje su kružile o njoj bile su sudbonosne za njenu karijeru. Naime, Veronika je dobila reputaciju glumice s kojom je teško raditi, a zbog cele situacije je počela puno da pije. Njen partner iz filma "Sullivan’s Travells" izjavio je da su je u njenim krugovima nazvali "kučkom" i da je ona zaslužila taj naziv. Udala se za redatilja Andrea De Tota, ali ni on nije uspeo da joj pomogne.

U braku s Totom dobila je sina Andrea Majkla i ćerku Dajanu, ali ni deca nisu uspela da je usreće. Njena karijera bila je mrtva, a problem s alkoholizmom sve gori. Suprug je bio primoran da potraži medicinsku pomoć za nju, pa je izbačena iz Paramaunta. I taj brak je propao, a ona je proglasila bankrot.

U međuvremenu se udala za pesnika Džozefa Mekartija. Objasnila je da joj je dosadilo da bude seks simbol i da bi volela da glumi u pozorištu. Tada je čak zaigrala u mjuziklu s Lajzom Mineli, pa se činilo kao da se stvari vraćaju na mesto. Ali Veronika je slomila zglob i bila primorana da se zauvek oprostiti s glumačkom karijerom. Brak je propao nakon četiri godine, a nesrećna Veronika je utehu opet pronalazila u alkoholu. Toliko je zaglibila da su je zbog pijanstva i nereda čak uhapsili.

Na komemoraciju došao je samo njen sin

Veronika je odlučila da nestane iz javnog života, ali u šezdesetim godinama je jedan reporter uspeo da je pronađe. Naime, on ju je primetio kada je radila u jeftinom njujorškom hotelu kao konobarica. Vratila se na scenu i nekoliko puta se pojavila na televiziji. Objavila je autobiografiju "Veronika" u kojoj je opisala svoju borbu s alkoholom i mentalnim problemima. Tamo je objasnila da sebe nikada nije doživljavala kao seks simbol, već je sebi dala naziv "seks zombi".

 

Smatrala je da će tako povratiti slavu, ali to je jedino rezultiralo ulogom u niskobudžetnom horor filmu. Preselila se u Englesku gde je htela da započne novi život, pa se udala po četvrti put. Brak je potrajao dve godine, a Veronika je odlučila da se vrati u Ameriku. Njeno fizičko zdravlje se pogoršalo, a patila je i od paranoje.

Iste godine završila je u bolnici zbog bolova u stomaku. Njeno stanje nije se poboljšavalo – bolovala je od hepatitisa i bubrezi su joj otkazivali. Preminula je 7. jula 1973. godine kada je imala 50 godina. Njen pepeo prosut je po obali, a na komemoraciju su došli samo njen sin Majkl i nekoliko stranaca.

]]>
Mon, 13 Aug 2018 01:44:11 +0200 Zanimljiva istorija http://www.pressonline.rs/zabava/zanimljiva_istorija/384617/muskarci-je-obozavali-zenama-bila-uzor-glumicu-unistili-alkohol-i-sizofrenija.html
Mrzela je rođena majka, suprug, narod: Da li je ona najokrutnija kraljica svih vremena? http://www.pressonline.rs/zabava/zanimljiva_istorija/382357/mrzela-je-rodjena-majka-suprug-narod-da-li-je-ona-najokrutnija-kraljica-svih-vremena.html Izlazeći na giljotinu, slučajno je zgazila dželata pa mu je rekla: Oprostite gospodine.. Zbog ovog i još nekoliko dokaza, istoričari smatraju da je svet pogrešno razumeo najokrutniju kraljicu na svetu. ]]> foto: stil.kurir.rs

Poslednja kraljica apsolutističke Francuske Marija Antoaneta bila je ujedno i najozloglašenija vladarka i verovatno jedina žena u istoriji koju je mrzeo ceo jedan narod, a to je bio njen narod.

Na današnji dan je pogubljena giljotinom. Sa godinu dana starijim suprugom Lujom XVI. za kojeg su udala s 15 godina imala je takav odnos da su svoj brak konzumirali tek nakon sedam godina.

On je kao mladić bio stidljiv i ćutljiv. Marija Antoaneta je iza sebe ostavila pisma, ali više od dva veka niko nije mogao dešifrovati šta u njima piše. Tačnije šta piše u onim cenzuriranim delovima koja su bila precrtana crnom tintom.

Svi raniji pokušaji da se dešifruje cenzurisani delovi pisma bili su bezuspešni, ali tim stručnjaka iz francuskog Naučnog instituta za konzervaciju zbirki (CRCC) uz pomoć najsavremenije rengenske tehnologije i infracrvenih skenera, uspeli su doći do teksta ispisanog rukom francuske kraljice.

Svi škakljivi detalji su, naime, bili prekriveni crnom tintom - pretpostavlja se da je to učinio sam švedski grof ili njegovi potomci kako bi sačuvali kraljičinu čast.

Tajna je bila ta da je francuska kraljica bila u strastvenoj vezi sa švedskim grofom Akselom von Fersenom, a pojavile su se i tvrdnje da kralj Luis XVI. nije bio otac od dvoje njihove dece, a zajedno su ih imali četvero.

Aksel von Fersen je inače bio prijatelj  francuske kraljevske porodice, a istoričari su dugo raspravljali o prirodi njihove veze pri čemu su neki smatrali da je bila ljubavna, neki seksualna, a neki platonska.

"Živim da bih te voleo"

"Završavam ovo pismo, ali ne pre nego što ti kažem, dragi i mili moj prijatelju, da te ludo volim i obožavam u svakom trenutku", napisala je kraljica u prvih od ukupno 13 pasusa.

U knjizi britanske istoričarke Evelin Far: "Volim te ludo Marija Antoaneta: Tajna pisma” autorka tvrdi da je "prilično očigledno da je (princeza) Sofi bila Fersenovo dete" a dovodi u pitanje očinstvo Luisa XVI nad Antoanetinim sinom Luisom Čarlsom.

Kao glavni dokaz poslužilo joj je pismo koje je prijatelj kraljevskog para Kuintin Kraufurd 1791. napisao tadašnjem britanskom premijeru Vilijamu Pitu i državnom sekretaru lordu Grenvilu i u kojem je navodno tvrdio da bi grof u stvari mogao biti otac prestolonaslednika (najstarijeg sina francuskog kralja).

"Zaljubljeni grof je u jednom pismu pisao kraljici: "Volim te i volet ću te ludo do kraja života"", a ona mu je rekla da je on najvoljeniji i najnežniji muškarac, te da njeno srce pripada njemu, navodi Farova u svojoj knjizi.

""Volim te ludo" je prilično moćna izjava, to nećete reći samo nekom dobrom prijatelju. Ona zaista puno govori - ukazuje na fizičku vezu. Bili su ljubavnici" uverena je autorka.

Ona još piše da je par, koji je navodno deset godina bio u seksualnoj vezi, pomoću nevidljive tinte i šifriranih imena sakrio sadržaj strastvene prepiske.

"Živim i postojim samo da bih tebe voleo - to što te obožavam jedina je moja uteha", pisao je Fersen, a ona mu je odgovorila: "Bože, kako je okrutno što smo tako blizu, a ne možemo se videti!"

Komplikovan odnos s majkom

Petnaesto i poslednje dete austrijske vladarke Marije Terezije odmah je po rođenju opisana kao  "mala, ali potpuno zdrava nadvojvotkinja". Njen odnos s majkom bio je hladan i nepoverljiv. Ipak, celi život je bila pod konstantnim pritiskom dominantne majke koja je upravljala velikim carstvom i pored toga ugovarala za svu svoju decu politički povoljne brakove.

Zaokupljenost carice politikom i starijom decom rezultiralo je činjenicom da je Marija Antoaneta odrasla kao najlošije obrazovano od sve dece.  S dvanaest godina jedva je čitala i pisala svoj materinski jezik, a kamoli francuski, jezik tadašnjeg civiliziranog sveta.

Jedino u čemu je bila talentovana je muzika. Jako je lepo svirala čembalo, spinet i klavikord. Njene starije sestre udale su se za najuglednije evropske kraljeve i prestolonaslednike jer su tim brakom trebale da učvrste veze između Svetog Rimskog Carstva i ostalih katoličkih kraljevstva.

To se i od nje očekivalo. Obećana je francuskom kralju kad joj je bilo 12 godina. Majka je kćerku pre udaje za francuskog prestolonaslednika podsetila na dužnost prema otadžbini.

Zatražila je od nje da ne zaboravi svoje poreklo, te da na dvoru uvek promoviše austrijske interese.

Nije shvatala pojam novca?

Bila je vrlo rastrošna i razmažena iako je narod gladovao, često je organizovala zabave, kockala se, a najveća strast bili su joj nakit i skupocena odeća.

Kolekcija odeće Marie Antoanete bila je ogromna, a zauzimala je tri cele sobe u Versailesu. Garderoba  joj je bila ograničena na 36 haljina za zimu i 36 haljina za leto ali kraljica je volela modu pa je naručivala daleko više.  Kako je njena popularnost zbog navedenoga padala, među narodom su se pojavili brojne karikature sa njenim likom u seksualnim pozama s muškarcima, ženama i konjima (ponekad sa svima istovremeno).

Savremeni istoričari tvrde da sama Marija-Antoaneta nije bila toliko željna skupocenih stvari koliko nije shvatala značaj i pojam novca.

Brojne afere i skandale joj smestili protivnici

Francuska kraljica Marija Antoaneta tokom istorije prikazivana je kao površna osoba, odana hedonizmu. Međutim, savremeni istoričari tvrde da je činila mnogo više dobra nego što joj je priznato te da su joj brojne afere pripisali neprijatelji.

I slavna rečenica “Ako nemate hleba, jedite kolače” navodno uopšte nije njena. Danas se smatra da je ovaj citat potekao od Žan Žak Ruso, koji je jednom prilikom izjavio da je to rekla "jedna princeza", misleći pritom na suprugu Luja XIV.

Pod optužbom da je vezama s bečkim dvorom izdala republiku, posle montiranog i besmislenog suđenja, pogubljena je na giljotini pred 300 hiljada Parižana.

"Nisu me slušali, o meni su svedočili ljudi koje nikada nisam videla, a i oni koji su me poznavali lagali su," zapisala je posle suđenja Marija Antoaneta u svoj tajni dnevnik.

Poslednje rečenice njenog dnevnika napisala je prijateljica: "Straža joj je odsekla kosu i ruke vezala na leđima. Sat vremena vukli su je po Parizu pred gnevnom svetinom... Dok se uspinjala, gledala je u svetinu i slučajno krvniku stala na nogu. Poslednje njene reči su bile: "Oprostite, gospodine.""

Telo joj je bilo bačeno u zajedničku, neoznačenu grobnicu u dvorištu crkve Rue d'Anjou, a 1815. godine je ekshumirano i prebačeno u kriptu Bazilike sv. Denisa.


]]>
Thu, 9 Aug 2018 23:55:17 +0200 Zanimljiva istorija http://www.pressonline.rs/zabava/zanimljiva_istorija/382357/mrzela-je-rodjena-majka-suprug-narod-da-li-je-ona-najokrutnija-kraljica-svih-vremena.html
Svi su je želeli: Užasna sudbina i tragičan kraj jedne od najlepših žena na svetu http://www.pressonline.rs/zabava/zanimljiva_istorija/383301/svi-su-je-zeleli-uzasna-sudbina-i-tragican-kraj-jedne-od-najlepsih-zena-na-svetu.html Đija Karangi je bila ikona lepote sedamdesetih godina, a i dan-danas se svi dive njenoj lepoti i osećaju tugu zbog promašenog života... ]]> foto: superzena.b92.net

Ona je zapravo devojka koja je prva na svetu dobila status top-modela. Prelepa, buntovna, slavna, do srži drugačija, beskrajno talentovana, ali nadasve usamljena i nesrećna, jer mada je imala sve što je oduvek želela, ljubav i sreća stalno su joj izmicali iz ruku. Sva tragedija lika slavne manekenka najbolje se vidi u njenim rečima "'Znam da je Bog imao velike planove za mene, ali mislim da nisu predodređeni za ovaj život". 

Njeno lice je moglo sve da proda... Ali... 

Nakon smrti svog mentora, ionako psihički nestabilna, Đija se odaje porocima. Droga i alkohol postaju njeni najbolji prijatelji. Kasnije prelazi samo na heroin. Na snimanja je dolazila drogirana, pa bi često zaspala, prestajala je da prihvata poslove, a imala je i nasilne ispade. Njen kraj obeležio je virus side, od kojeg je umrla u 26. godini. 

Njena stvarnost imala je i drugu stranu. Bila je mlada i sama u svetu koji ju je pojeo za sekund. 

- Novac me ne interesuje. Imam sve što sam ikada želela, ali došla sam do tačke da se pitam "Šta će mi, dođavola, to?" Ja hoću više, hoću sreću, ljubav, hoću da imam nekog ko bi brinuo o meni - nikada nije krila usamljenost Đija. 

Pomoć je tražila od svoje porodice. Mesecima je molila majku i brata da joj pomognu, ali oni su to kategorično odbijali.. Đijina želja da ima nekog pored sebe išla je dotle da bi u prilikama kada se majka rastajala od nje vrištala, puzala i preklinjala je da ostane... 

Đija je bila preteča današnjih "Viktorijas sikret" anđela i ostala je upisana u istoriju mode zauvek!

]]>
Thu, 9 Aug 2018 00:01:46 +0200 Zanimljiva istorija http://www.pressonline.rs/zabava/zanimljiva_istorija/383301/svi-su-je-zeleli-uzasna-sudbina-i-tragican-kraj-jedne-od-najlepsih-zena-na-svetu.html
Bolestan od ljubavi: Misteriozna generalova kći Betovenu uništila život! http://www.pressonline.rs/zabava/zanimljiva_istorija/387486/bolestan-od-ljubavi-misteriozna-generalova-kci-betovenu-unistila-zivot.html Gospođica Esterhazi udala se za grofa i prekinula svaki kontakt sa mladim kompozitorom, koji nije krio da umire za njom. ]]> foto: stil.kurir.rs

Čuvena "Oda radosti" ponikla je iz velike Betovenove ljubavi prema ženi čije je ime, sve do skoro, bilo pod velom tajne.

Betovenovo pismo upućeno gospođici Esterhazi govori o večnoj, ali neostvarenoj ljubavi mladog kompozitora i ćerke generala. Osećanja za dotičnu damu, tada već poznati kompozitor, ovekovečio je u dirljivom pismu u kom nisu naznačeni ni godina ni mesto pisanja, a ni ime osobe koju oslovljava sa "Besmrtna draga".

Prema novom otkriću, izgleda da je zagonetku ove večne i neostvarene ljubavi rešio češki muzički istoričar Jaroslav Čelada. U Čeladinoj knjizi koja je posthumno objavljena početkom 2008. godine, navodi se ime Almerije Esterhazi, ćerke generala Valentina Esterhazija.

Gospođica Esterhazi je, po ovoj teoriji, uprkos Betovenovoj nadi u pozitivan ishod njihove veze, a usled nepremostivih razlika u društvenom statusu, prihvatila bračnu ponudu izvesnog grofa i prekinula sve kontakte sa tada 36­-godišnjim kompozitorom.

Nežna ljubav temperamentnog virtuoza je tako ostala usamljena i zapečaćena u njegovom srcu, a s njom i "misteriozno" pismo kojim Ludvig van Betoven pozdravlja svoju Dragu.

"Pismo besmrtnoj dragoj"

(6. jula, ujutro)

Foto: Prefimedia

"Moj anđele, moje sve, moje Ja - samo nekoliko reči, danas, i to olovkom (tvojom) - tek sutra će se znati moj stan; koji nedostojan gubitak vremena u sličnim stvarima! Zašto ovaj duboki jad kad govori potreba. Može li naša ljubav postojati drukčije nego zahvaljujući žrtvovanju, zahvaljujući tom što ne zahteva sve, možeš li ti promeniti to što nisi u potpunosti moja, i što ja nisam sasvim tvoj? Ah, Bože, pogledaj divnu prirodu i umiri svoju dušu zbog onog što se mora.

Ljubav traži sve i to s punim pravom, tako je meni s tobom, tebi sa mnom. Samo tako lako zaboravljaš, da ja moram živeti za sebe i za tebe, kad bismo bili sjedinjeni u potpunosti, onda bi ti ovaj bol osećala jednako malo kao i ja. Moje putovanje je bilo jezivo, stigao sam ovde tek juče ujutro u 4 sata, budući da nije bilo dovoljno konja, izabrala je pošta jednu drugu rutu putovanja, ali koji užasan put, na pretposlednjoj stanici su me odvraćali od putovanja noću, zaplašivali me nekom šumom, ali je to mene samo izazivalo. Nisam bio u pravu, kola su se morala slomiti na tom strašnom putu, bez podloge, čisti seoski put, bez takve posade kola, kakvu sam ja imao, ostao bih da ležim usput.

Esterhazi je na drugom uobičajenom putu dovde imao istu sudbinu sa osam konja, kao ja sa četiri. Ipak sam delom osećao zadovoljstvo, kao i uvek kad nešto srećno prebrodim. Sad brzo s ovih spoljašnjih stvari na one unutrašnje, mi ćemo se sigurno uskoro videti, ni danas ti ne mogu izneti svoje misli o životu koje su me pratile ovih nekoliko dana. Kad bi naša srca uvek bila tik jedno uz drugo, zasigurno ne bih imao misli slične ovima, grudi su mi pune onog što ti želim reći. Ah, ima trenutaka, kad mislim da jezik ne znači baš ništa. Razvedri se. Ostani moja jedina verna draga, moje sve, kao ja tebi, ono ostalo ti moraju poslati bogovi, ono što za nas mora i treba da bude.

Tvoj odani Ludvig

(Uveče, ponedeljak, 6­. jula)

"Ti patiš, moja mila dušo, upravo sam saznao da se pisma moraju predati vrlo rano ujutro. Ponedeljak i četvrtak su jedini dani kad pošta ide odavde u K. Ti patiš. Ah, tamo gde sam ja, ti si sa mnom i tebi govorim, učini da mogu živeti s tobom, kakav život, tako, bez tebe. Praćen tu i tamo dobrotom ljudi, koju, mislim, isto tako malo hoću da zaslužim, kao što je i zaslužujem. Poniznost čoveka prema čoveku me boli i kad posmatram sebe u sklopu univerzuma, šta sam ja a šta je taj kog nazivamo najvećim, a ipak, opet je u tom ono božansko u čoveku, plačem kad pomislim da ćeš prvu vest od mene dobiti tek u subotu, ma koliko da me voliš, ja te ipak volim jače, ali ne skrivaj ništa preda mnom.

 

Laku noć, moram ići na spavanje, jer sam u banji. Ah, bože, tako blizu, tako daleko, nije li naša ljubav prava nebeska građevina, a i tako postojana kao nebeska tvrđava."

(Dobro jutro, 7­. jula)

 "Već u krevetu, roje se misli o tebi, moja Besmrtna Draga, tu i tamo vesele, onda, opet, tužne, iščekujući, od sudbine, da li će nas uslišiti... Živeti mogu ili samo potpuno s tobom ili uopšte ne živeti; rešio sam da lutam dalekim prostranstvom sve dok ti ne budem mogao poleteti u naručje i dok ne budem mogao reći da sam kraj tebe našao dom, dok ne budem mogao poslati svoju dušu okruženu tobom u carstvo duhova. A to, nažalost, mora biti. Ti ćeš se sabrati utoliko više jer poznaješ moju odanost prema sebi; nikad nijedna druga ne može imati moje srce, nikad, nikad...

O,Bože, zašto se moramo odvojiti od onog što toliko volimo, a ipak je moj život u V. takav kakav je sad, kukavan život. Tvoja ljubav me čini najsrećnijim i istovremeno najnesrećnijim čovekom: u godinama u kojima se sad nalazim, potrebna mi je izvesna ujednačenost života, da li ovo može da postoji unašem odnosu? Anđele, upravo saznajem da pošta ide svaki dan i zato moram završiti da bi odmah dobila pismo, umiri se, samo mirnim promišljanjem o našem životu možemo postići svoj cilj da živimo zajedno, umiri se, voli me danas, juče... Koja čežnja sa suzama za tobom, tobom, tobom, moj živote, moje sve, zbogom ostaj. O, voli me i dalje. Nemoj nikad pogrešno shvatiti najvernije srce svog dragog."


]]>
Thu, 9 Aug 2018 00:12:24 +0200 Zanimljiva istorija http://www.pressonline.rs/zabava/zanimljiva_istorija/387486/bolestan-od-ljubavi-misteriozna-generalova-kci-betovenu-unistila-zivot.html
Najsurovija kraljica svih vremena: Bila je odgovorna za smrt miliona ljudi http://www.pressonline.rs/zabava/zanimljiva_istorija/383350/najsurovija-kraljica-svih-vremena-bila-je-odgovorna-za-smrt-miliona-ljudi.html Istoričari se jednoglasno slažu da je kraljica Ranavalona bez sumnje najokrutnija vladarka Madagaskara u istoriji... a verovatno i šire! ]]> foto: superzena.b92.net

Kada je bila devojčica, Ranavalonin otac, inače prost čovek, sprečio je atentat na kraljevog brata. Kao nagradu za plemenito delo kralj Andrianampoinimerina venčava svog sina, kasnije kralja Radamu Prvog, njegovom ćerkom Ranavalonom, piše Allday.com. 

Kada je Radama I postao kralj prezirao je Ranavaloninu porodicu. Pogubio bi svakoga za koga bi posumnjao da ugrožava njegov presto. Pored toga, Radama I bio je notorni alkoholičar i imao je dosta žena pored Ranavalone. 

Poligamija kralja Radama I objašnjava se željom da ujedini kraljevstvo i prevaziđe neprijateljstva sa lokalnim moćnicima. Ranavalonu nije voleo i često je zapostavljao. Na kraju, kraljica nije rodila Radamu I biološkog naslednika. 

Kraljevski pir je gotov 

Posle smrti kralja Radame I 1828. godine, završena je era pijanki i zabava na dvoru. Nova vladarka nije traćila vreme da osnaži svoj presto. Svojom agresivnom politikom zamerila se mnogim strukturama u društvu, ipak nije bila sama. Fundamentalističkom i tradicionalističkom retorikom, pridobila je simpatije i podršku vojske, lokalnih lidera i sudija. 

Pošto je proklamovala želju pokojnog kralja Radame I da upravo ona bude kraljica, bacila se na "čišćenje konkurencije“. Odmah je naredila pogubljenje kraljevog nećaka, prvog zakonskog naslednika trona. 

Sa ostatkom kraljeve porodice bizarno se razračunala. Naime, sve žene i decu pokojnog Radame I zatvorila je i izgladnela do smrti. Na taj način je osvetila brutalno pobijene članove svoje porodice. 

"Ženski Kaligula" 

Kralj je umro u teškim bolovima koji su, ako je verovati glasinama, bili posledica trovanja. Dok je bio na samrti, kraljica se u javnosti pojavila sa preko hiljadu robova i vojnika. 

U želji da iskoreni predrasude o ženama vladarima koje su u to vreme vladale na Ostrvu, Ranavalona se okrenula izuzetno okrutnoj vladavini. 

– Ni ne pomišljajte da sam slaba i neuka! Kako takva mogu vladati ovolikim kraljevstvom? Klanjaću se samo bogovima mojih predaka. Okean će biti granica moje vlasti i neću dati pedalj mog kraljevstva! – navodno je rekla svojim podanicima prilikom krunisanja. 

Nakon inauguracije počela je kompletnu rekonstrukciju obrazovnih i religioznih institucija. 

Progon hrišćana 

Nova kraljica Ranavalona odlučila je 1830. godine da istrebi sve hrišćanske misionare iz Londona koje je pokojni Kralj Radama ugostio. Organizovala je javna spaljivanja uz prisustvo tradicionalnih verskih vođa Madagaskara. 

Posebno okrutna pogubljenja odvijala su se na "žrtvenoj steni“. Hrišćani bi neko vreme visili na užetu iznad provalije dok su imali snage ili dok im dželat ne bi presekao uže i poslao ih u smrt. 

Oni koji nisu bili izabrani da odu na "žrtvenu stenu“ bili bi živi skuvani ili spaljeni. Ove inkvizicije bile su daleko okrutnije od čuvene "španske inkvizicije". Mnogi su ubijani dok su preklinjali za kraljičinu milost. 

Rasala je bila prva žena sa Madagaskara koja je primila hrišćanstvo. Na putu do gubilišta mučena je danima pre nego što je bačena gladnim psima da je rastrgnu. 

Tangena obred 

Obred zvani "Tangena suđenje“ bio je korišćen umesto sudskog procesa, advokata ili bilo koje smislene rasprave. 

Osumnjičeni lopovi, hrišćani i ostali prestupnici zakona, morali su da progutaju tri pileće kože i na kraju toksični orah drveta Tangena kako bi dokazali da govore istinu. 

Ukoliko bi uspeli da ispovraćaju sve tri pileće kože i prežive jako toksično dejstvo oraha bili bi pomilovani. 

Interesantno je i to da je na ovaj način Ranavalona ispitivala vernost svojih ljubavnika. 

Ovakvim pravosudnim sistemom za 40 godina Ranavalona je "počistila“ 20 posto populacije Madagaskara ili 100.000 ljudi. 

Ekonomski rast i "kraljičina strašila" 

Usled rata sa Francuskom, i blokade spoljne trgovine koju je izazvala francuska mornarica, kraljica Ranavalona bila je prinuđena da razvija druge sfere ekonomije. Tako je pomoću svog prijatelja i ljubavnika, Francuza Žana Labordea, po ugledu na evropski model fabrika, započela proizvodnju alkohola, oružija, baruta, svile, sapuna, sveća i porcelana i tako spasila domaću ekonomiju. Međutim, dok je javno iznosila svoj prezir prema Francuskoj, ipak se divila francuskoj modi. 

Što se rata tiče, kako bi uplašila francusku vojsku, Ranavalona je naredila da se duž svih plaža postave tela francuskih vojnika nabijenih na kolac. Francuska je ubrzo zatim naredila povlačenje, ali kako neki istoričari tvrde , više zbog malarije nego zbog užasnih prizora. 

Krvavi lov 

Kraljica se 1845. godine umorila od politike i poželela da promeni okruženje. Odlučivši da ode u lov na bufale povela je celokupni državni aparat sa sve robovima. 

Krenula je u lov sa 50.000 ljudi. Do lovišta su putovali oko 4 meseca. Petina ljudi je umrla usled iscrpljenosti i nedovoljne količine zaliha. 

Prinova u kraljevskoj palati 

Ranavalona je dobila sina 1829. godine. Mladi princ je odrastao mrzeći teror svoje majke. Tražio je prijatelje među preostalim evropskim ambasadorima, čak je tajno posećivao mise. 

Princ se maksimalno trudio da privuče francuske investitore, dajući im dozvole da eksploatišu domaća prirodna bogatstva. 

U jednom pismu iz 1854. godine saznajemo da je mladi princ tražio od Napoleona Trećeg da izvrši invaziju na Madagaskar. 

Međutim, vrhunac njegovog nastojanja da preokrene spoljnu politiku kraljevstva bili su brojni pokušaju da otruje sopstvenu majku. 

Tokom 1857. Ranavalona konačno pronalazi dokaze koji potvrđuju zaveru Radame Drugog. Ohrabrena dokazima pokreće brutalnu čistku Evropljana. 

Iznenađujuće je da je pomilovala princa Radamu II i njegovog savetnika kao i svog ljubavnika Žana Labordeoa. 

Posle njene smrti, Radama Drugi preuzima vlast i značajno menja kurs spoljne politike, ali ne zadugo. Samo nekoliko godina pošto je preuzeo vlast,1863. godine, Radamu II ubijaju pobunjenici iz fundamentalističkih redova. 

Nemirni duh kraljice Ranavalone 

Odgovorna za oko 2.500.000 smrti, Ranavalona umire prirodnom smrću u svojoj 80. godini. Iako joj se mnogo šta moglo zameriti, njenom zaslugom evropski kolonisti nisu uspeli da osvoje Madagaskar preko 100 godina. 

Pominjemo jedan neobičn događaj koji se vezuje za njen pogreb - tokom kraljičine sahrane zapalilo se bure dinamita i raznelo tri kuće i više desetina prisutnih ljudi. 

Oko 12.000 volova zaklano je u čast preminule kraljice i njihovo meso je podeljeno narodu. 

Godinama kasnije u narodu su bila rasprostranjena verovanja da ih je kraljica proklela tokom brojnih obreda koje je često organizovala zbog nezadovoljstva princom Radamom II. 

Buduće kraljice Ranavalona II i Ranavalona III insistirale su na imenu svoje prethodnice kako bi izbegle ovo prokletstvo.

]]>
Wed, 8 Aug 2018 02:22:38 +0200 Zanimljiva istorija http://www.pressonline.rs/zabava/zanimljiva_istorija/383350/najsurovija-kraljica-svih-vremena-bila-je-odgovorna-za-smrt-miliona-ljudi.html
Holivudska lepotica kojoj je Hičkok uništio život, samo zato što ga je odbila http://www.pressonline.rs/zabava/zanimljiva_istorija/383480/holivudska-lepotica-kojoj-je-hickok-unistio-zivot-samo-zato-sto-ga-je-odbila.html Hteo je samo nju. Bila je glavna zvezda u dva njegova filma, ali joj je to donelo samo nesreću. ]]> foto: superzena.b92.net

Tipi Hedren glumila je glavnu ulogu u filmovima Alfreda Hičkoka "Ptice" i "Marnie". Sada je u svojoj knjizi odlučila otkriti strašnu istinu o slavnom reditelju. 

Tipi tvrdi da je legendarni reditelj bio bolesno opsednut njom te ju je zbog toga maltretirao i iživljavao se na njoj. 

Kada ju je Hičkog angažovao, Tipi je imala 31 godinu, manekenska karijera joj je bila pri kraju, bila je razvedena i sama odgajala 4-godišnju kćerku Melani (Grifit). 

Alfred ju je nazvao i ponudio joj ugovor i uopšte ga nije zanimalo da li zgodna plavuša za da glumi. Sa suprugom Almom pomagao joj je da nauči probni tekst koji je filmski studio Universal zahtevao da prođe. 

Svoj veliki plan o tome da bude glavna zvezda "Ptica" otkrio joj je na jednoj zabavi gde joj je poklonio zlatni broš s tri ptice na njemu. U Holivudu su se svi pitali zašto je ulogu u tako velikom projektu ponudio nepoznatoj osobi, ali Hičkok je insistirao na njoj. 

Ubrzo ju je počeo tretirati kao svoje vlasništvo. Kasnije je saznala da je Šonu Koneriju i Rodu Tajloru, s kojima je glumila, zabranio da joj se približavaju. 

Dok je hodala po setu on bi je jezivo prosmatrao, poludeo bi kada bi pričala s muškarcima sa kojima je radila, a njegovo ponašanje je uznemiravalo celu ekipu. 

"Žao mi je što prolaziš kroz sve ovo", u jednom trenu joj je rekla koleginica na setu.

foto: Getty

Jedan dan ju je u hotelu nasilno pokušao poljubiti pred svima, videli su to ljudi koji su radili s njima i mnogi gosti hotela, piše. Ona je vrisnula, odgurnula ga od sebe i pobegla u sobu. 

Dan nakon toga snimala je scenu u kojoj je napadaju ptice dok je u govornici. Nekako se jedna mehanička ptica zabila u staklo i krhotine su se prosule po njenom licu. Tipi se i danas pita da li je to bio način na koji ju je kažnjavao što ga je odbila. 

Jednom ju je saterao u ugao i zamolio da ga dira na setu, a njegova lična asistentkinja stalno ju je nagovarala da ide na piće ili na večeru s njim. Čak ju je i sledio i analizirao njen rukopis. Ona je sve to odbijala i držala distancu tokom celog snimanja. 

Sledilo je snimanje scene u kojoj je napadaju ptice dok je zarobljena u spavaćoj sobi. Pomoćnik reditelja joj je došao i rekao da su se mehaničke ptice pokvarile i da će scenu snimati s pravim pticama. Ona je hrabro ušla u kavez izgrađen u spavaćoj sobi i čekala trenutak kada će na nju pustiti podivljale ptice. 

"Bilo je to ružno, brutalno i nemilosrdno", kaže. 

Nakon toga su joj, za neke druge scene, pričvrstili žive ptice na telo pa i za rame. Jedna joj je skoro povredila oko. "Neću više", viknula je i zaplakala u jednom trenutku. 

Taj put su je ostavili samu na setu, jedva se vratila kući, a ceo vikend je padala u nesvest od šoka i iscrpljenosti. Kada je u ponedeljak ponovno došla na snimanje, onesvestila se u garderobi. Pod lekarskim nadzorom je bila nedelju dana. 

"Ptice" su postale hit, a ona zvezda. 

Sledeći projekt koji je morala odraditi zbog dvogodišnjeg ugovora s Hičkokom bio je film "Marnie" o ženi koja je doživela seksualne traume. Šon Koneri je glumio njenog šefa koji je natera u brak i želi da se suoči sa svojim patološkim strahom od muškaraca. Njihove prve bračne noći, on je siluje. 

Ona je uverena da je taj film ostvarenje Hičkokove fantazije o njoj. Za vreme snimanja tog filma on je naručio masku napravljenu prema Tipinom licu, iako za to uopšte nije bilo potrebe u filmu. Garderoba joj je bila smeštena kraj njegove kancelarije, a on je mogao neprimećeno ući kroz zadnja vrata. 

Stalno joj je govorio o tome kako je želi, a jednom joj je izjavio i ljubav. Ona je ponovno pobegla. 

Jako ga je naljutila i nakon nekoliko dana pozvao ju je u kancelariju gde je napao. 

"Ne želim da pričam o tome, ali bilo je jako perverzno i traumatično", kaže. Što se ona više borila, on je postajao agresivniji. Tada joj je rekao: "Uništiću ti karijeru i nećeš moći da izdržavaš ni ćerku ni roditelje".

foto: Getty

To se i dogodilo. Blokirao je njenu nominaciju za Oskara, prekinuo svaku mogućnost za njenu moguću saradnju s nekim drugim rediteljima i pobrinuo se da više nigde ne glumi. 

Ipak, ona se borila, piše Daily Mail. 

"Možda mi je uništio karijeru, ali nije mi uništio život", kaže žena čija je ćerka Melani Grifit, a unuka zvezda filma "50 nijansi sive", Dakota Džonson.

]]>
Tue, 7 Aug 2018 00:29:31 +0200 Zanimljiva istorija http://www.pressonline.rs/zabava/zanimljiva_istorija/383480/holivudska-lepotica-kojoj-je-hickok-unistio-zivot-samo-zato-sto-ga-je-odbila.html
TITO HTEO DA RUŠI: Smetale su mu pravoslavne crkve, ali... http://www.pressonline.rs/zabava/zanimljiva_istorija/387512/tito-hteo-da-rusi-smetale-su-mu-pravoslavne-crkve-ali.html Kako se saznaje... ]]> Foto:newsweek.rs

Josip Broz Tito, po tvrdnjama pojedinih istoričara, hteo da sruši sve crkve na teritoriji Srbije, jer su, kako su ih komunisti nazivali, predstavljali "krivoslavlje". 

"Smetale su mu pravoslavne crkve, imao je tik prema čitavoj veri, ali je zaslugom patrijarha Germana sve ostalo na svom mestu", izjavio je istoričar Grbić.

]]>
Mon, 6 Aug 2018 00:27:42 +0200 Zanimljiva istorija http://www.pressonline.rs/zabava/zanimljiva_istorija/387512/tito-hteo-da-rusi-smetale-su-mu-pravoslavne-crkve-ali.html
DA NE POVERUJEŠ: Ova suluda proročanstva su se zaista ostvarila! http://www.pressonline.rs/zabava/zanimljiva_istorija/322515/da-ne-poverujes-ova-suluda-prorocanstva-su-se-zaista-ostvarila.html Bilo da verujete u mogućnost proricanja sudbine, ili ne, u istoriji su se neka predviđanja zaista obistinila. ]]> Teško je reći da li je reč o slučajnosti, ali čuveni Nostradamus zapravo je nekoliko stvari "predvideo" u svojoj knjizi "Proročanstva" (Les Prophéties). Ta knjiga prvi put je objavljena 1555. a mi vam prenosimo neka od "ostvarenih proročanstava".

Veliki požar u Londonu

"Krv pravednika tražiće se od Londona, spaljenog u požaru u godini '66."

Veliki požar u Londonu zaista se dogodio i to 1666. Vatra je uništila srednjevekovni grad, a procenjuje se da je "progutala" više od 70.000 domova.

Francuska revolucija

"Porobljeni narod će pesmama, povicima i zahtevima držati za zarobljenike princeze i gospodu: u budućnosti takvi bezglavi idioti smatraće se božanskom voljom... Pre nego što rat dođe, veliki zid će pasti, kralj će biti pogubljen; njegova smrt doći će prebrzo i zbog nje će žaliti. Čuvari će plivati u krvi, pored reke Sene tlo će biti krvavo".

Francuska revolucija 1789. zaista je bila krvava pobuna protiv aristokrata i kraljevske porodice, koji su odvedeni na giljotine i u kazamate, dok je Bastilja, centralna tvrđava potpuno demolirana. Kralj Luj XVI pogubljen je 1793.

Hitler

"Iz dubina Zapadne Evrope mlado dete rodiće se od siromašnih ljudi, svojim jezikom će zavesti mase; njegova slava će rasti ka Istoku".

Mnogi tumače da je reč o usponu Hitlera i njegovom usponu neposredno pre Drugog svetskog rata.

 

Španski konkvistadori u Meksiku

Moć proročanstva svakako je išla na ruku španskom konkvistadoru Ernanu Kortesu, kada je poslat da osvoji Meksiko 1519. Njegov dolazak poklopio se sa godinom u majanskom kalendaru u kojoj je bogočovek Kecalkoatl trebalo da se vrati na Zemlju i preuzme grad Tenočtitlan. Drevni Asteci verovali su da je Kortes ta legendarna figura koja se u njihovim artefaktima prikazuje kao pola čovek, pola zmija. Zbog toga je Kortes gotovo bez muke uspeo da zauzme celi Meksiko.

Linkolnovo ubistvo

Nakon ubistva Abrahama Linkolna, njegov prijatelj Vord Hil Lejmon napisao je biografiju tog američkog predsednika, u kojoj se prisetio Linkolnovog proročkog košmara koji je imao samo tri dana pre smrti. Prema Linkolnovim rečima: "Delovalo je da je oko mene mir koji podseća na smrt. Čuo sam potmule jecaje, kao da mnogi ljudi plaču. Mislim da sam ustao iz kreveta i sišao u prizemlje. Tišinu je prekidalo isto tužno jecanje, ali su ožalošćeni bili nevidljivi. Odlučan da dođem do izvora tog misterioznog zvuka, pošao sam ka Istočnoj sobi i ušao u nju. Tu sam se susreo sa mučnim iznenađenjem. Ispred mene je bio odar, na kom je ležao leš umotan u pogrebne odežde. Oko njega su stajali vojnici, koji su se ponašali kao gardisti; bilo je i mnogo ljudi koji su tužno gledali u leš, pokrivenih lica. Drugi su jecali. 'Ko je mrtav u Beloj kući?', pitao sam jednog vojnika. 'Predsednik', odgovorio mi je on. 'Usmrtio ga je ubica'. Zatim je masa glasno zaplakala, što me je probudilo iz sna".

Kenedijevo ubistvo

U jutro 22. novembra 1963. Džeki Kenedi bila je jako uznemirena kada je videla reklamu preko cele jedne strane Dallas Morning Newsa, ne toliko zato što je predsednika optuživala da je simpatizer komunista, koliko zbog toga što je bila oivičena crnom bojom i ličila na smrtovnicu. Kenedi je pokušao da je uteši rečima: "Danas idemo u zemlju ludaka. Ali, Džeki, ako neko želi da me upuca iz puške s prozora, to niko ne može sprečiti, pa zašto onda da brinemo o tome?" Istog dana, njegovo predviđanje se ostvarilo.

]]>
Fri, 3 Aug 2018 00:40:41 +0200 Zanimljiva istorija http://www.pressonline.rs/zabava/zanimljiva_istorija/322515/da-ne-poverujes-ova-suluda-prorocanstva-su-se-zaista-ostvarila.html
SRPSKA JOVANKA ORLEANKA: Ova žena je spasavala Srbe http://www.pressonline.rs/zabava/zanimljiva_istorija/322977/srpska-jovanka-orleanka-ova-zena-je-spasavala-srbe.html Vasilija Vukotić, ćerka slavnog serdar Janka, proslavila se kao bolničarka i ratnica, završila Ruski institut i govorila nekoliko stranih jezika. ]]> Hrabra, skromna, lepa i posvećena slobodi srpskog naroda. Takva je bila Vasilija Vukotić, kćerka čuvenog serdar Janka, jedna od žena heroja Prvog svetskog rata. S obzirom na to da mu je sin jedinac imao sedam godina, poveo je u rat svoju mezimicu Gagunu, kako joj je tepao. Kao ordonans - mlađi oficir na službi komandantu, bila je uz oca u najljućim bitkama, protiv višestruko nadmoćnijeg neprijatelja.

Mlada devojka je brzo sticala vojne veštine, bila je prst u "šaci spartanaca" serdar Janka, koji su nadljudskom borbenošću živim štitom pravili odstupnicu srpskoj vojsci, dok se povlačila ka Krfu, pred silovitim naletom austrougarske vojne armade.

U čuvenoj Mojkovačkoj bici, na Božić 1916. godine, istakla se izuzetnom hrabrošću, a po lepoti je već bila daleko poznata. Dok se školovala na Ruskom institutu na Cetinju, koji je osnovala carica Marija Feodorovna - Romanov, snevala je o udaji, a ne o bojnom polju. Zajedno sa stotinak devojaka sticala je znanje na srpskom, ruskom i francuskom jeziku, spremala se za nastavnika i vaspitača. Ali, Balkanski ratovi su joj promenili sudbinu. Ostavila je knjigu i postala bolničarka, zajedno sa majkom i brojnim rodoljubivim devojkama.

- Od prvog dana rata, u bolnici je bila i moja majka Milica. Mislim na onaj rat sa Turcima 1912. godine, kada su vođeni bojevi za Skadar i Taraboš, za Bardanjole, za staru Srbiju i delove Raške oblasti. Tada su Kosovo i Metohija pištali pod turskim i arnautskim jarmom. Među ranjenicima, gledajući njihove rane, shvatila sam da je rat najveće ljudsko prokletstvo. Pa ipak, ovaj rat sam pravdala time što je sa pradedovskog ognjišta trebalo prognati kugu i osloboditi srpski živalj koji je vapio za slobodom - zabeležila je Vukotićeva.

Posle balkanskih sukoba, lepa i plemenita Vasilija, nije dugo uživala u bezbrižnim devojačkim danima. Kada je Austrougarska objavila rat Srbiji, u odbranu roda podigla se crnogorska vojska. Krajem juna 1915. godine, serdar Janko je bio skrhan brigama, umorom, nesanicom i isrcpljujućim borbama, a najžalije mu je bilo to što nema sina stasalog za vojsku, dok su iz pojedinih kuća poginule i tri, četiri muške glave. Čast mu nije dozvoljavala da u borbu zove mladiće iz drugih porodica, a da njegova ostane netaknuta. Sin Vukašin imao je samo sedam godina, pa je doneo odluku i teška srca obratio se svojoj mezimici.

- Jednog dana, dok smo još bili na Cetinju, reče mi: "Spremi se, Gaguna. Od danas ćeš sa ocem. Gde budem ja, bićeš i ti". To je bilo sve što je rekao. Ja - presrećna! Nisam ni pomišljala na opasnosti i iskušenja koja me očekuju - pričala je iskreno Vasilija.

Janko je kćerku postavio za ordonansa sa zadatkom da vojsci prenosi njegove zapovesti i naredbe. Tako je postala učesnik sudbonosne Mojkovačke bitke, jedne od prelomnih u Velikom ratu. Uoči napada Austrougara, u Kolašinu je proslavljeno Badnje veče. Među vojnicima i oficirima, Vasilija je bila jedina žena. Scenu, koja je u mnogome podsećala na poslednju večeru uoči Kosovskog boja, kćer serdar Janka je uporedila sa scenama iz "Gorskog vijenca":

"I evo, u zdravicama, uz podignute čaše, čuju se i reči zakletve da neprijatelju neće ustupiti ni pedalj srpske zemlje, da će radije izginuti na braniku otadžbine".

Sve strahote i patnje, ljudsku klanicu, preživela je ova hrabra devojka. Crnogorski gorštaci su uz velike gubitke fanatično branili položaje i odstupnicu srpskoj vojsci, čije su trupe kasnije uspele da prođu kroz Skadar i tu sačekaju savezničke brodove za Krf. Zabeleženo je njeno detaljno svedočenje o potresnim momentima bitke:

"Ej, moja mala, moja velika Crna Goro! Velika si i veličanstvena na ovaj krvavi praznik, na ovaj sveti dan, pun strave i užasa. Sva si u plamenu, goriš i nestaješ. Tvoji sinovi leže bez krvi, bez svesti, zgrčeni, iskomadanih creva, otkinutih ruku i nogu. Nema ko da ih opoje i sahrani. Ej, Crna Goro, pleme ti ljubim, obraz ti ljubim, krš ti ljubim, ne daj se! Neka Švaba upamti ovaj dan, ovaj pravoslavni Božić, ovaj mraz, sneg obojen i njegovom krvlju, neka upamti ovo srpsko pleme na čiju je zemlju pošao".

Posle rata, Vasilija se sa porodicom preselila u Beograd. Bila je visoko obrazovana i sjajni poznavalac ruskog i francuskog jezika. Između dva svetska rata se dva puta udavala (za dr Nika Martinovića i generala Boža Vrbicu), oba puta ostala udovica, decu nije imala. Živela je povučeno i usamljeno u Beogradu, gde je umrla 1977. godine. Sahranjena je u porodičnoj grobnici Vukotića na Novom groblju, gde počivaju njeni roditelji. Kapetan Vukašin Vukotić, sin serdar Janka i njen brat, bio je ađutant kralja Aleksandra Karađorđevića.

DETINjSTVO UZ PESME O OBILIĆU

Do Balkanskih ratova, život Vasilije Vukotić, rođene 1897. godine, po njenim rečima, tekao je ustaljnim redom:

- U kući mojih roditelja, Milice i Janka, u kojoj su se okupljali narodni glavari i ugledni političari Crne Gore, najčešće se govorilo o ratovima. A o čemu bi drugom? Mi kao da drugih tema nemamo. I uvek su te sedeljke bile praćene guslama i pesmom kako je Miloš rasporio Murata. Guslar bi tu malo zastao, pravio pauzu, a meni se činilo da vidim tu sliku.

]]>
Fri, 3 Aug 2018 00:35:36 +0200 Zanimljiva istorija http://www.pressonline.rs/zabava/zanimljiva_istorija/322977/srpska-jovanka-orleanka-ova-zena-je-spasavala-srbe.html
Žene lavice: Najhrabrije špijunke u Drugom svetskom ratu http://www.pressonline.rs/zabava/zanimljiva_istorija/384473/zene-lavice-najhrabrije-spijunke-u-drugom-svetskom-ratu.html Među top pet špijunki spadaju Nensi Vejk šifrovanog imena "Beli miš", Violeta Sabo špijunskog imena "Lusi", Virdžinija Hal koja se predstavljala kao "Dijana", Odeta Helovs kao "Lisa", i Lisa de Bejsak, šifrovanog imena "Odli" ]]> Foto:newsweek.rs

Drugom svetskom ratu špijunaža je ponekad bila važnije oružje od direktne borbe. Špijunske operacije imale su ogromnu važnost za ishod Drugog svetskog rata jer je to bio jedan od najefikasnijih načina prikupljanja informacija o neprijatelju, njegovim ciljevima, kretanju, tajnom oružju... Upravo zato velikih pobeda u ratu ne bi bilo bez mreže od stotinak špijuna koji su se infiltrirali u neprijateljske redove i rizikujući svoj život izvukle mnoštvo informacija korisnih sa Saveznike.
 
Pokazalo se kako u špijunskim radnjama žene često i bolje nego muškarci - lakše su ih prihvatali u društvo, zavodile su svojom lepotom, a opet ostavljale utisak nevinosti - sve u svemu dokazale se su se kao bolje u igri pretvaranja.
 
Jedan od prvih uslova špijunskog posla je spremnost žrtvovanja vlastitog života za domovinu, a ove dame su to višestruko puta činile.
 
Među top pet špijunki koje su služile u Drugom svetskom ratu spadaju Nensi Vejk šifrovanog imena "Beli miš", Violeta Sabo špijunskog imena "Lusi", Virdžinija Hal koja se predstavljala kao "Dijana", Odeta Helovs kao "Lisa", i Lisa de Bejsak, šifrovanog imena "Odli".
 
"Beli miš"

Ova novinarka rođena na Novom Zelandu živela je u Marselju kad je započela invazija Francuske. Pridružila se pokretu otpora kao obaveštajac, ali su je Nemci zarobili. Zbog toga je dobila zadatak da radi na specijalnim operacijama. Poslata je nazad u Francusku, gde je imala zadatak da ubije i sabotira što više nacističkih snaga. U jednoj je prilici ubila stražara golim rukama.
 
"Lusi"

Bila je britanska obaveštajna oficirka rođena u Francuskoj, a posao joj je bio dobavljati što više informacija o nacistima s okupiranih područja Evrope. Dva dana pre Dana D, Lusi su zarobili časnici SS-a kod francuskog Limogesa. Oni su je ispitivali i mučili, i na kraju je deportovali u nemački logor "Ravensbruck" gde je pogubljena.
 
"Dijana"

Bila je američka špijunka koja je delovala u sklopu britanskih obaveštajnih agencija. Nemci su joj dali nadimak "Artemis", a Gestapo ju je smatrao najopasnijom od svih savezničkih špijuna. U martu 1944. vratila se u okupiranu Francusku sa dokumentima koji su joj dali idenitet "Marsel Montanj". Zavarala je Gestapo, pa je stupila u kontakt s pokretom otpora. Mapirala je zone za dostavu hrane iz Velike Britanije i pronalazila sigurne kuće.
 
"Lisa"

Bila je obaveštajna oficirka Saveznika. Gestapo ju je privodio 14 puta, ispitivao i mučio u zatvoru "Fresnes". Nakon izlaska, leđa su joj bila trajno obeležena bičem, a iščupali su joj i nokte. U dva navrata je osuđena na smrt, na šta je Nemcima odgovorila "Moraćete se odlučiiti na temelju koje optužnice ćete me pogubiti jer mogu umreti samo jednom". Na kraju je, bez da je odala ijednu informaciju, poslana u logor Ravensbruck.
 
"Odli"

Bila je heroina specijalnih operacija tokom Drugog svetskog rata, a u oktobru 1942. bila je jedna od prvih ženskih agenata koja je padobranom sletela u okupiranu Francusku. Imala je ulogu kurira i veze mreže poznanika.


]]>
Thu, 2 Aug 2018 13:18:57 +0200 Zanimljiva istorija http://www.pressonline.rs/zabava/zanimljiva_istorija/384473/zene-lavice-najhrabrije-spijunke-u-drugom-svetskom-ratu.html
TAJNA JOSIPA BROZA: Obožavao je Jovanku, ali je ona bolovala od... http://www.pressonline.rs/zabava/zanimljiva_istorija/387391/tajna-josipa-broza-obozavao-je-jovanku-ali-je-ona-bolovala-od.html Da li je sve moglo biti drugačije? ]]> Prema nekim nazankama raznih istoričara, Josip Broz je obožavao Jovanku, ali je njena uloga u njeogovom životu bila jako nestabilna, jer mu je unosila konstantu tenziju, nervozu i glavobolju zbog svojih navodnih boljki od ekstremne ljubomore, depresije i anksioznosti. 

]]>
Thu, 2 Aug 2018 00:29:15 +0200 Zanimljiva istorija http://www.pressonline.rs/zabava/zanimljiva_istorija/387391/tajna-josipa-broza-obozavao-je-jovanku-ali-je-ona-bolovala-od.html
Kako su nacisti napravili prvu fotografiju Zemlje iz svemira http://www.pressonline.rs/zabava/zanimljiva_istorija/383024/kako-su-nacisti-napravili-prvu-fotografiju-zemlje-iz-svemira.html Dosad smo dobili mnogo fotografija Zemlje iz svemira - od satelita koji prate led na Arktiku, do astronauta koji fotografišu polarnu svetlost “s visine”. Međutim, malo ko zna da je svet pre 70 godina dobio prvu fotografiju naše planete iz kosmosa. ]]> foto: b92.net

Fotografija je nastala 24. oktobra 1946. zahvaljujući kameri na američkoj vojnoj raketi lansiranoj iz Novog Meksika. 

SAD je angažovala grupu nemačkih raketnih naučnika krajem Drugog svetskog rata, koji su koristili nacističke projektile da prenesu Devry 35-milimetarsku kameru u svemir. 

Kamera je bila zatvorena u čeličnu kutiju, kako bi bila zaštićena prilikom povratka na Zemlju, ali je čak i tako pretila opasnost da se kamera rasprši u paramparčad prilikom prolaska kroz atmosferu. 

Baš zbog toga su svi uključeni u ovu pionirsku misiju bili van sebe od sreće kada je projekat uspeo. 

“Bili su presrećni, skakali su unaokolo kao deca”, kaže Fred Ruli, koji je bio u timu za pronalazak kamere nakon njenog pada na zemlju. 

A onda, kada su prvi put projektovali fotografije, naučnici su “potpuno poludeli”. 

Nastale su na 104 kilometra od površine Zemlje i u crno-beloj tehnici prikazuju Zemljino zakrivljenje i oblake koji se nadvijaju nad američkim jugozapadom. 

Herman Obert, Nemac austrougarskog porekla, fizičar i inženjer, jedan je od ljudi koji su dizajnirali V-2 raketu koja je svetu omogućila ove fotografije bez presedana. 

Nakon što je prvi put lansirana 1944. Hitler je lansirao na hiljade tih projektila na London, Antverp i Lijež. Oko 1.500 V-2 raketa (“V” u nazivu označava Vergeltungswaffe ili Oružje osvete), ispaljeno je na London i jugoistočnu Englesku. 

Posle rata tim nemačkih raketnih stručnjaka tajno se preselio u Ameriku i zajedno sa vojskom SAD radio na svemirskom programu. Oni su testirali sposobnosti V-2 rakete za istraživanje svemira i vojnu odbranu, a upravo zahvaljujući tome je nastala i prva fotografija Zemlje i svemira. 

Od tada, mnoge letelice ovekovečile su je i iz mnogo većih udaljenosti. 

Tako se 14. februara 1990. Vojadžer 1 “osvrnuo” na Sunčev sistem od Neptuna do Sunca i tada je nastala slavna fotografija “Bleda plava tačka” – prvi portret Zemlje iz takve udaljenosti.

]]>
Wed, 1 Aug 2018 00:54:49 +0200 Zanimljiva istorija http://www.pressonline.rs/zabava/zanimljiva_istorija/383024/kako-su-nacisti-napravili-prvu-fotografiju-zemlje-iz-svemira.html
Konačno rešena misterija stara 80 godina?! http://www.pressonline.rs/zabava/zanimljiva_istorija/397506/konacno-resena-misterija-stara-80-godina.html Na crnoj beloj fotografiji vidi se žena, leđima okrenuta kameri, kako gleda u brod koji možda vuče olupinu njenog aviona. Da li je to Amelija Erhart, slavna avijatičarka koja je misteriozno nestala tokom svog prvog pokušaja da obleti svet pre 80 godina? ]]> Foto: Twitter / @UberFacts

To je teorija koja se iznosi u novom dvočasovnom dokumentarnom filmu "Amelija Erhart -– Nestali dokaz" koji će u nedelju biti prikazan na kanalu "History".

U filmu se iznose novi istorijski dokazi i zabeleške, uključujući i novootkrivenu fotografiju na kojoj se, kako se navodi, vidi Erhart sa svojim navigatorom Fredom Nunanom, prenosi Glas Amerike.

Fotografiju su analizirali forenzičari i istoričari najsavremenijim metodama. Prema njihovoj teoriji, avion Erhart i Nunana srušio se na Maršalskim ostrvima, gde su avijatičarku zarobili japanski vojnici, možda je osumnjičivši da je američka špijunka. To nije sve: prema filmu, američka vlada je znala gde se Amelija Erhart nalazi i nije preduzela ništa da je spase pa su Erhart i Nunan okončali život u japanskom zatvoru.

Nestanak slavne avijatičarke 2. Jula 1937. na Tihom okeanu jedna je od legendarnih nerazjašnjenih misterija svog vremena.

Amelija Erhart je prva žena koja je sama preletela Atlantski okean 1932. Važila je za međunarodnog heroja. Pa opet, američka vlada je zatvorila istragu samo dve nedelje posle njenog nestanka, neodređenim zaključkom da nema definitivnih dokaza.

Da li je došlo do zataškavanja činjenica? Film tvrdi da jeste. Narator dokumentarca je bivši pomoćnik izvršnog direktora FBI-a Šon Henri koji je fasciniran tim slučajem baš kao i bivši agent američkog Sekretarijata za finansije Les Kini, koji je i otkrio fotografiju koja je sakrivena i pogrešno zavedena u američkom Nacionalnom arhivu.

Posle forenzičarske analize i testova, procenjeno je da je ta fotografija autentična i da se na njoj "veoma verovatno" vide Erhart i Nunan. U filmu se prikazuju i delovi aviona koje je na jednom nenastanjenom ostrvu Maršalskih ostrva pronašao istražitelj Dik Spink, a koji odgovaraju avionu kojim je pilotirala Erhart u pokušaju da leti oko sveta. Takođe, čujemo i iskaz poslednjeg očevica koji je još u životu a koji tvrdi da je video Erhart i Nunana posle pada aviona.

]]>
Mon, 9 Jul 2018 14:52:21 +0200 Zanimljiva istorija http://www.pressonline.rs/zabava/zanimljiva_istorija/397506/konacno-resena-misterija-stara-80-godina.html
Apis je presudio Obrenovićima, streljali ga Karađorđevići, a rehabilitovao Tito http://www.pressonline.rs/zabava/zanimljiva_istorija/319090/apis-je-presudio-obrenovicima-streljali-ga-karadjordjevici-a-rehabilitovao-tito.html Od kada je pukovnik Dragutin Dimitrijević Apis streljan na osnovu presude vojnog suda, 14. juna 1917. u Solunu, do danas traju polemike i pokušaji rehabilitacije ovog tajnovitog oficira. Apis i grupa njegovih pouzdanika uhapšeni su krajem 1916. u Solunu zbog pokušaja atentata na regenta Aleksandra Karađorđevića, 11. septembra kod mesta Ostrova, u pozadini Solunskog fronta. ]]> Foto.vecernjenovosti

Tom prilikom je na regentov automobil ispaljeno više puščanih plotuna. Apis, glavni organizator Majskog prevrata i najzaslužniji za smenu Obrenovića, doživeo je da mu presudi ruka dinastije Karađorđević koju je doveo na vlast.

Kada je, pre streljanja, ispisao svoju poslednju volju, Dimitrijević je, kao da se ispoveda svom narodu, kazao: „Neka Srbija bude srećna i neka se ispuni naš sveti zavet ujedinjenja celog Srpstva, pa ću i ja posle svoje smrti biti srećan i blažen..."

Čitav proces režiran je sa namerom da se regentov najveći politički takmac, pukovnik Dragutin Dimitrijević Apis, zauvek ukloni sa političke, javne i životne scene.

- Montirani pucnji na automobil regenta Aleksandra eksplodirali su jer je zvanični Beč pred potpisivanje mira tražio da se ovaj vrsni oficir i vojni obaveštajac ukloni sa političke scene Srbije. Streljanje Apisa je označilo i početak konačnog obračuna dva srpska politička koncepta, bečkog i moskovskog, između kojih se godinama, iza kulisa, vodila žestoka borba - objašnjava istoričar Veljko Đurić iz Beograda.

Podseća da su Apisa politički rehabilitovali u proleće 1953. komunisti, a potom 2012. demokrate, ali istina o ovom oficiru i obaveštajcu nije detaljno otkrivena.

Apis je, kao generalštabni pukovnik Vojske Kraljevine Srbije imao blistavu biografiju. Za njega je istorički hroničar Arčibald Rajs napisao:

„Pukovnik Dragutin Dimitrijević bio je veliki patriota. Bio je nevin, ali su ga se srpski političari bojali. Bio je neko ko je mogao da kontroliše afere u Srbiji posle rata. Zato su lideri srpske vlade rešili da ga eliminišu..."

Dimitrijević je rođen 5. avgusta 1876. u Beogradu, gde je završio vojnu akademiju. Godine 1905. položio je ispit za Generalštab i vršio dužnost pomoćnika načelnika štaba Drinske divizije. Godine 1910. sa svojim drugovima osnovao je tajno udruženje, poznato pod imenom „Crna ruka". Ova tajna organizacija srpskih oficira osnovana je sa ciljem oslobađanja i ujedinjenja svih srpskih zemalja, pišu Novosti.

U vreme mobilizacije, septembra 1912. godine, Apis je teško oboleo, imao je trovanje krvi, pa je vraćen u Beograd zbog čega nije mogao da učestvuje u Balkanskom ratu. Rukovodio je vojnoobaveštajnim sektorom.
Bio je šef obaveštajnog odeljenja Ratnog ministarstva, koje je prikupljalo podatake o stranim armijama, održavanju veza sa stranim vojnim izaslanicima i misijama, organizacijom rada na suzbijanju neprijateljskih radnji u nameri prikupljanja podataka o našoj vojsci i zemlji.

Njegovi agenti, na čelu sa Radetom Malobabovićem, prikupljali su na teritoriji Austrougarske obaveštenja koja su mnogo značila za srpsku Visoku komandu...

]]>
Mon, 9 Jul 2018 15:01:46 +0200 Zanimljiva istorija http://www.pressonline.rs/zabava/zanimljiva_istorija/319090/apis-je-presudio-obrenovicima-streljali-ga-karadjordjevici-a-rehabilitovao-tito.html