Povećaj veličinu slova Vrati na prvobitnu veličinu slova Samnji veličinu slova štampaj štampaj
 

Pošalji prijatelju

18. 08. 2012.

Zora Asteka ispisana u kamenu

Niz kamenih blokova sa uklesanim predstavama zmija, ratnika i obezglavljenih zarobljenika otkriven je na svetom astečkom mestu Tenočtitlan u centru Meksiko Sitija

Zora Asteka
Zora Asteka
Predstave, njih 25, isklesane su u sicom i crvenom vuklanskom kamenu i smeštene na pod trga ispred kompleksa Templo Major gde su Asteci ritualno ubili na hiljade ljudi pre dolaska Španaca.

Kamenje potiče iz perioda od 1440. do 1469. godine i vladavine Moktezume prvog i opisuje rođenje Huitcilopočtila, actečkog boga rata i sunca.Bareljefi zmija sa otvorenim ustima, ratnika sa štitom i kopljem i zarobljenika koji plače dok kleči, sa rukama vezanim iza leđa, pričaju priču o kosmičkom ratu između sunca, meseca, zvezda koji je prethodio rođenju vrhovnog astečkog božanstva i rođenju astečke kulture.

Raul Rodriges Barera, koji predvodi istraživanja za meksički Nacionalni institut antropologije i istorije i meksički Nacionalni savet za kulturu i umetnost rekao je listu "Arheologija": "Ovo je istorijski dokument u kamenu, priča o ratu, žrtvovanju i smrti".

Izvor: TANJUG

Tagovi

Nema komentara.

Ostavi komentar

antiRobotImage