Pretraga
Logo
OGLASIPromotional banner

Manje šećera, molim

Vitality -

Podeli vest

Vitality/shuttersrock

Nedavna studija koja je objavljena u naučnom časopisu „Science“ otkrila je da su osobe koje su bile izložene ograničenom unosu šećera tokom ranih godina života imale znatno manje šanse da razviju dijabetes i visok krvni pritisak kasnije u životu .

Između 1940. i 1953., nestašice u Velikoj Britaniji, uključujući šećer, pružilo je istraživačima retku priliku da analiziraju dugoročne zdravstvene efekte smanjenog unosa šećera. Nakon završetka nestašica u septembru 1953, prosečan unos šećera u Britaniji se skoro udvostručio. Istraživački tim je analizirao podatke 60.183 osobe koje su rođene između oktobra 1951. i marta 1956. godine, starosti od 51 do 60 godina u vreme kada je analiza rađena. Nalazi su pokazali da su oni koji su živeli u uslovima kada je bilo manje šećera pokazali 35% manji rizik od razvoja dijabetesa i 20% manji rizik od visokog krvnog pritiska u svojim srednjim godinama. Štaviše, početak ovih bolesti je odložen za četiri godine za dijabetes i dve godine za visok krvni pritisak. Zaštitni efekat je bio najizraženiji kod osoba koje su začete i rođene u periodu racionalizacije.

Studija je jedan u nizu dokaza koji podržavaju hipotezu da ishrana u ranom životu utiče na dugoročno zdravlje. Za razliku od prethodnih studija, ovo istraživanje se fokusiralo isključivo na unos šećera. Njegov unos je povećan sa 41 na 80 grama dnevno.

Sama studija je imala robustan dizajn, a samo istraživanje se ističe po tome što je postoji nagla promena u potrošnji šećera nakon prestanka nestašica, što je pojačalo njegovu validnost. Studija ostavlja otvorenim pitanje zašto je ograničenje šećera u ranom životnom dobu imalo tako značajne efekte. Naučnici smatraju da rano izlaganje šećeru moglo uspostaviti doživotne obrasce potrošnje, pri čemu pojedinci rođeni tokom racioniranja imaju smanjenu želju za šećerom. Ovo, možda, rezultuje kumulativnim uticajem na zdravlje tokom života, jer se hronične bolesti razvijaju tokom dugog perioda.

Kakvi god bili razlozi kojima se mogu objasniti pozitivni efekti smanjenja unosa šećera, rezultati su više nego jasni. Jednostavno, treba smanjiti unos šećera, posebno u ranom životnom dobu.

Podeli vest

Banner img

Povezane vesti

Banner img
;