Pretraga
Logo
OGLASIPromotional banner

7 predloga za svečanu novogodišnju trpezu: Uživanje svim čulima od predjela do dezerta

Press Online -

Podeli vest

1. Ruska salata – svečani klasik koji nikad ne izlazi iz mode

Potrebni sastojci:

  • 2–3 kuvana jaja
  • 1 veći krompir
  • 1 veća šargarepa
  • 3–4 kisela krastavčića
  • 100 g kuvanog graška
  • 1 crvena kisela paprika
  • 100 g suvog vrata ili belog pilećeg mesa
  • 1 šolja (100 ml) majoneza
  • 1 kašika senfa
  • 1 kašika tečnosti od kiselih krastavaca
  • So po ukusu
Image
Youtube

Priprema:

Krompir i šargarepu skuvajte u ljusci, ostavite da se ohlade, pa oljuštite. Jaja skuvajte tvrdo i takođe ohladite. Sve sastojke isecite na sitne, ujednačene kockice. U većoj činiji sjedinite povrće, meso i jaja, dodajte majonez, senf i malo tečnosti od krastavaca. Posolite po ukusu i lagano promešajte.
Salatu pokrijte i ostavite u frižideru najmanje 2 sata pre serviranja — tada dobija pun ukus.

Savet: Ako želite lakšu verziju, deo majoneza zamenite kiselom pavlakom.

2. Slana torta od tost hleba – dekorativna i izdašna

Sastojci:

  • 2 pakovanja tost hleba
  • 400 g majoneza
  • 400 g kisele pavlake
  • So
  • 300 g šunke
  • 4 kisela krastavca
  • 2 kašike kečapa
  • 100 g feta sira
  • 200 g trapista
  • 4 tvrdo kuvana jaja
Image
Youtube

Priprema:

Pomešajte majonez, pavlaku i prstohvat soli i podelite fil na tri dela. Sa tost hleba odstranite korice.
U prvi deo fila izrendajte jaja i kisele krastavce. Ređajte prvi sloj hleba i premažite filom.
U drugi deo fila dodajte rendanu šunku i feta sir, premažite drugi sloj hleba.
U treći deo dodajte kečap i rendani trapist, premažite poslednji sloj.
Celu tortu premažite tankim slojem fila i ukrasite rendanim sirom ili mrvicama hleba. Ostavite u frižideru nekoliko sati da se stegne.

3. Pečena svinjska plećka – kralj novogodišnje trpeze

Sastojci:

  • 2–3 kg svinjske plećke
  • 4 čena belog luka
  • 1 glavica crnog luka
  • 2 kašike soja sosa
  • 2 kašike marmelade od kajsije
  • 2 kašike ulja ili svinjske masti
  • So, crni i beli biber
  • Majčina dušica
  • Prstohvat čilija
Image
Youtube

Priprema:

Meso nožem zasecite na nekoliko mesta. Napravite marinadu od izgnječenog belog luka, začina, soja sosa, marmelade i ulja. Dobro utrljajte u meso, dodajte kolutove luka, pokrijte folijom i ostavite u frižideru preko noći.
Sutradan meso prebacite u dubok pleh, pecite na 200°C oko 3–4 sata. Povremeno ga prelivajte sokovima iz pleha. Pred kraj pojačajte temperaturu kako bi se uhvatila hrskava korica.

4. Pečeni krompir iz rerne – savršen prilog

Sastojci:

  • 2 kg krompira
  • 200 g maslaca
  • So, biber, vegeta
  • Maslinovo ulje
  • Beli luk u prahu

Priprema:

Krompir oljuštite i zasecite tanko, ali ne do kraja (da ostane u obliku lepeze). Ređajte u pleh obložen papirom za pečenje. Posolite, pobiberite i pospite vegetom. Maslinovo ulje pomešajte sa belim lukom u prahu i prelijte krompir. Na svaki komad stavite malo maslaca.
Pecite na 220°C oko 45 minuta dok ne porumeni.

Image
Youtube

5. Cepkana pita sa sirom i šunkom

Sastojci:

  • 450 g tankih kora
  • 2 jaja
  • 200 g jogurta
  • 200 ml mleka
  • 80 ml ulja
  • 1 kašičica soli
  • Prstohvat šećera
  • 1 kašičica praška za pecivo
  • 1 kašika brašna
  • 100 ml vode
  • 350 g šunke
  • 200 g tvrdog sira
  • Susam

Priprema:

Kore isecite na trake. U činiji umutite jaja, dodajte jogurt, mleko, ulje, so, šećer, vodu, prašak za pecivo i brašno.
Podmazanu tepsiju obložite seckanim korama, prelijte smesom, dodajte sir i šunku. Ponavljajte postupak u nekoliko slojeva. Završite korama, prelijte ostatkom smese i pospite susamom.
Pecite na 200°C oko 30 minuta.

6. Teleća čorba po starinskom receptu

Sastojci:

  • 500 g telećeg mesa
  • 1 glavica luka
  • 2 šargarepe
  • Paškanat, celer
  • 2 krompira
  • 2 kašike brašna
  • 2 dl kisele pavlake
  • 1 žumance
  • So, biber, lovor

Priprema:

Na ulju propržite luk i povrće, dodajte meso i dinstajte dok ne omekša. Nalijte vodu i kuvajte dok se meso ne raspadne. Umutite pavlaku sa žumancetom i brašnom, dodajte u čorbu, kratko prokuvajte i začinite.

Image

7. Ruske kape – desert koji svi vole

Sastojci za koru:

  • 5 jaja
  • 5 kašika šećera
  • 5 kašika brašna
  • 1 kašika kakaa
  • 1 prašak za pecivo

Fil:

  • 250 ml mleka
  • 5 kašika šećera
  • 5 kašika brašna
  • 125 g margarina

Glazura:

  • 200 g čokolade
  • 200 g kokosa

Priprema:

Umutite belanca sa šećerom, dodajte žumanca i suve sastojke. Ispecite koru na 180°C oko 20 minuta.
Fil skuvajte od mleka, šećera i brašna, pa dodajte margarin. Koru vadite čašom, punite filom, uvaljajte u kokos i prelijte čokoladom.

Podeli vest

Banner img

Povezane vesti

Banner img
;