
Kakva je veza između unosa mesa i dijabetesa tipa 2?
Podeli vest

Sveobuhvatna studija koja je objavljena u naučnom časopisu „The Lancet Diabetes and Endocrinology“ otkrila je da je konzumiranje prerađenog i neprerađenog crvenog mesa povezano sa većim rizikom od razvoja dijabetesa tipa 2 [1]. Studija je analizirala podatke čak 1,97 miliona učesnika iz dvadeset različitih zemalja i pruža najjače dokaze do sada o povezanosti konzumiranja mesa i nastanka dijabetesa tipa 2.
Studija, koju su predvodili istraživači sa Univerziteta u Kembridžu, pokazala je da konzumiranje samo 50 grama prerađenog mesa dnevno, povećava rizik od razvoja dijabetesa tipa 2 za 15% u narednoj deceniji. Pored toga, konzumiranje 100 grama neprerađenog crvenog mesa dnevno, kao što je mali odrezak, povezano je sa 10% većim rizikom. Istraživanje je takođe ispitalo efekte konzumiranja piletine, otkrivajući 8% veći rizik za one koji uobičajeno jedu 100 grama piletine dnevno. Međutim, povezanost između piletine i rizika od dijabetesa bila je manje konzistentna u poređenju sa prerađenim i neprerađenim crvenim mesom. Ovo je važno jer puno osoba konzumira piletinu shvatajući je kao bolju i zdraviju alternativu crvenom mesu.
Nalazi studije naglašavaju važnost izbora u ishrani u upravljanju rizikom od dijabetesa tipa 2. Istraživači smatraju da treba podržati preporuke koje se odnose na ograničavanje konzumacije prerađenog mesa i neprerađenog crvenog mesa kako bi se smanjio broj slučajeva dijabetesa tipa 2 u populaciji.
Svetska zdravstvena organizacija preporučuje ograničavanje unosa crvenog i prerađenog mesa zbog potencijalnih zdravstvenih rizika. Preporučuje se da se konzumiranje crvenog mesa ograniči na 70 grama dnevno, a mesne prerađevine treba potpuno izbaciti iz ishrane ili ih svesti na minimum. Ove smernice su pojačane nalazima studije, koji sugerišu da bi smanjenje potrošnje mesa moglo igrati značajnu ulogu u prevenciji dijabetesa tipa 2 [2].
Kako globalni teret opterećenja stanovništva dijabetesom tipa 2 nastavlja da raste, ovi nalazi pružaju važan uvid u strategije ishrane koje bi mogle da ublaže rizik od ove široko rasprostranjene bolesti.
Podeli vest
Povezane vesti


Šta nutricionisti zaista jedu?

TikTok psihologija: Kratki saveti, brzi efekti, ali po koju cenu?
