Pretraga
Logo
OGLASIPromotional banner

Šta nutricionisti zaista jedu?

Press Online -

Podeli vest

Press Online

Zamislite tanjir nutricioniste. Možda vam se odmah prikaže slika besprekorno aranžirane salate, smoothie u staklenoj tegli i bez ijednog zrna šećera na vidiku. Ali stvarnost je mnogo zanimljivija i opuštenija.

Razgovarali smo sa nekoliko domaćih i stranih stručnjaka za ishranu i saznali da se iza saveta „jedite balansirano“ krije i poneki croissant, pizza veče i mnogo više razumevanja za realan život nego što biste očekivali.

1. Balans, ne perfekcija

„Najveća zabluda je da nutricionisti jedu savršeno. To nije ni održivo ni zdravo“, kaže dipl. nutricionista Anja. „Većina nas ima okviran plan, ali ne brojimo kalorije svakog dana niti paničimo zbog parče torte.“

Stručnjaci često naglašavaju važnost doslednosti, a ne rigidnosti. To znači da je u redu uživati u „manje idealnoj“ hrani, sve dok je osnova ishrane raznovrsna i nutritivno bogata.

2. Da, jedu ugljene hidrate

Zaboravite mit o tome da su hleb, testenina i krompir zabranjeni. Većina nutricionista rado jede složene ugljene hidrate – integralni hleb, ovsene pahuljice, kinoju, pa čak i testeninu.

„Ugljeni hidrati su izvor energije, ali ključ je u izboru, biram one koji me duže drže sitom, i trudim se da ih uparim sa proteinima i vlaknima“, kaže stručnjakinja za sportski nutricionizam Milena.

3. Obroci su planirani, ali fleksibilni

Većina nutricionista priprema obroke unapred, ne zbog opsesije, već da bi uštedeli vreme i izbegli impulsivne izbore. Ali kada se plan promeni, niko ne dramatizuje.

„Ako imam sastanak u gradu, uzmem sendvič ili pojedem supu napolju. To nije neuspeh, to je život“, iskrena je Anja.

4. Da li jedu slatkiše? Naravno.

„Imam ritual: kockica tamne čokolade uz kafu posle ručka“, priznaje jedan sagovornik. Neki više vole voćne dezere, neki kolače koje sami prave kod kuće, ali poenta je ista: uživanje bez griže savesti.

Nutricionisti se ne odriču ukusa, oni ga uklapaju u širu sliku.

5. Najveći trik? Dosada

Iako možda zvuči glamurozno, ishrana stručnjaka je često jednostavna. Jaja, povrće, pasulj, piletina, voće, orašasti plodovi... sve ono što i sami znamo da je zdravo.

„Ne jedem egzotičnu superhranu svakog dana. Više volim klasiku. Na kraju dana, to je ono što i savetujem klijentima“, kaže Milena.

Nutricionisti nisu savršeni i to je dobra vest

Nutricionisti znaju više o hrani nego većina, ali nisu roboti. Ne broje svako zrno pirinča niti zabranjuju sebi sve što „nije idealno“. Oni jedu raznovrsno, uživaju u obrocima i prave mesta za zadovoljstvo, a ne krivicu.

Upravo to bi mogao biti najbolji savet za sve nas.

Podeli vest

Banner img

Povezane vesti

Banner img
;