
3 starinske poslastice koje su se spremale u Jugoslaviji
Podeli vest

Starinske poslastice imaju poseban miris i ukus – vraćaju nas u detinjstvo i podsećaju na kuhinju naših baka, gde je sve mirisalo na domaćinska jela i slatkiše od nekoliko jednostavnih sastojaka. U Jugoslaviji su se pravile razne slastice koje nisu tražile skupe namirnice, već malo mašte i puno ljubavi. Iako su danas skoro zaboravljene, mnogi i dalje pamte ukus griz halve, miris vanilica i neodoljivu štrudlu sa makom ili orasima, koje su krasile trpeze za praznike i nedeljne ručkove.
Evo tri starinske poslastice koje su se često pripremale u kućama širom Jugoslavije, a nisu sutlijaš, šnenokle ni koh:
Griz halva
Sastojci:
- 200 g griza
- 100 g putera ili masti
- 200 g šećera
- 500 ml vode ili mleka
- 1 vanilin šećer
- Po želji malo cimeta ili oraha
Priprema:
Na masti ili puteru propržiti griz da dobije zlatnu boju i prijatan miris. U međuvremenu u šerpi skuvati sirup od vode i šećera sa vanilin šećerom. Kada sirup provri, sipati ga pažljivo u proprženi griz i mešati dok ne upije tečnost. Po želji posuti mlevenim orasima ili cimetom.
<iframe src="https://assets.pinterest.com/ext/embed.html?id=597712181766102044" height="359" width="345" frameborder="0" scrolling="no" ></iframe>
Vanilice
Sastojci:
- 500 g brašna
- 250 g masti ili putera
- 150 g šećera u prahu
- 2 žumanca
- Sok od pola limuna
- Pekmez od kajsije ili šipka za filovanje
- Vanilin šećer za posipanje

Priprema:
Zamesiti testo od brašna, masti, žumanaca, šećera i limunovog soka. Ostaviti da odstoji, pa razvući testo i vaditi male krugove. Peći na 180°C dok blago ne porumene. Hladne vanilice spajati pekmezom i uvaljati u prah šećer pomešan sa vanilinim šećerom.
Štrudla s makom ili orasima
Sastojci za testo:
- 500 g brašna
- 250 ml mleka
- 80 g šećera
- 80 g masti ili putera
- 1 kvasac
- 1 jaje
Fil od maka (ili oraha):
- 200 g mlevenog maka ili oraha
- 100 g šećera
- 100 ml mleka
- Malo cimeta ili rendane kore limuna po ukusu

Priprema:
Zamesiti dizano testo, ostaviti da naraste, zatim ga razvući. Za fil pomešati mak ili orahe sa vrelim mlekom i šećerom. Premazati testo, urolati i ostaviti još malo da naraste. Peći na 200°C dok ne dobije zlatnu koricu.
Podeli vest
Povezane vesti


Preminula Svetlana Broz



