Pretraga
Logo
OGLASIPromotional banner

3 starinske poslastice koje su se spremale u Jugoslaviji

Press Online -

Podeli vest

Shutterstock

Starinske poslastice imaju poseban miris i ukus – vraćaju nas u detinjstvo i podsećaju na kuhinju naših baka, gde je sve mirisalo na domaćinska jela i slatkiše od nekoliko jednostavnih sastojaka. U Jugoslaviji su se pravile razne slastice koje nisu tražile skupe namirnice, već malo mašte i puno ljubavi. Iako su danas skoro zaboravljene, mnogi i dalje pamte ukus griz halve, miris vanilica i neodoljivu štrudlu sa makom ili orasima, koje su krasile trpeze za praznike i nedeljne ručkove.

Evo tri starinske poslastice koje su se često pripremale u kućama širom Jugoslavije, a nisu sutlijaš, šnenokle ni koh:

Griz halva

Sastojci:

  • 200 g griza
  • 100 g putera ili masti
  • 200 g šećera
  • 500 ml vode ili mleka
  • 1 vanilin šećer
  • Po želji malo cimeta ili oraha

Priprema:
Na masti ili puteru propržiti griz da dobije zlatnu boju i prijatan miris. U međuvremenu u šerpi skuvati sirup od vode i šećera sa vanilin šećerom. Kada sirup provri, sipati ga pažljivo u proprženi griz i mešati dok ne upije tečnost. Po želji posuti mlevenim orasima ili cimetom.

<iframe src="https://assets.pinterest.com/ext/embed.html?id=597712181766102044" height="359" width="345" frameborder="0" scrolling="no" ></iframe>

Vanilice

Sastojci:

  • 500 g brašna
  • 250 g masti ili putera
  • 150 g šećera u prahu
  • 2 žumanca
  • Sok od pola limuna
  • Pekmez od kajsije ili šipka za filovanje
  • Vanilin šećer za posipanje
Image
Shutterstock

Priprema:
Zamesiti testo od brašna, masti, žumanaca, šećera i limunovog soka. Ostaviti da odstoji, pa razvući testo i vaditi male krugove. Peći na 180°C dok blago ne porumene. Hladne vanilice spajati pekmezom i uvaljati u prah šećer pomešan sa vanilinim šećerom.

Štrudla s makom ili orasima

Sastojci za testo:

  • 500 g brašna
  • 250 ml mleka
  • 80 g šećera
  • 80 g masti ili putera
  • 1 kvasac
  • 1 jaje

Fil od maka (ili oraha):

  • 200 g mlevenog maka ili oraha
  • 100 g šećera
  • 100 ml mleka
  • Malo cimeta ili rendane kore limuna po ukusu
Image
Preentscreen/Youtube/Tica Azra

Priprema:
Zamesiti dizano testo, ostaviti da naraste, zatim ga razvući. Za fil pomešati mak ili orahe sa vrelim mlekom i šećerom. Premazati testo, urolati i ostaviti još malo da naraste. Peći na 200°C dok ne dobije zlatnu koricu.

Podeli vest

Banner img

Povezane vesti

Banner img
;